Χάβος για… όλα

Για τον Παναιτωλικό της νέας σεζόν και όχι μόνο μίλησε ο Μάκης Χάβος στην ιστοσελίδα gazzetta.gr.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ

-Οταν γυρίσατε στην ομάδα, νιώθατε ότι έχετε αφήσει κάτι στη μέση; 
Δεν είναι αυτό το αίσθημα, όχι. Τον πρώτο χρόνο που ήρθα στον Παναιτωλικό ο στόχος ήταν να ανέβει, τον επόμενο να παραμείνουμε στην κατηγορία για να μην είμαστε ανσασέρ και μετά να σταθεροποιηθούμε. Την τελευταία μου χρονιά η ομάδα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και επειδή ήμασταν στη πεντάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε σε όλους μας η αίσθηση ότι μπορούμε να πάμε στα πλέι οφ. Ομως ο στόχος μας ήταν να σταθεροποιηθούμε στη μεγάλη κατηγορία, κάτι που τα καταφέραμε.  Αν συνεχίζονταν η συνεργασία μας και την επόμενη χρονιά, η ομάδα θα ήταν έτοιμη να κάνει το άλμα. 
 
-Οι διαφορές του τότε Παναιτωλικού με τον τωρινό ποιες είναι; 
Το υλικό. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με προοπτική. Την τότε ομάδα της χτίσαμε με κόπο και κούραση όλοι μας. Τώρα βρήκα  μία εντελώς διαφορετική ομάδα, καθώς ο κάθε προπονητής έχει την δική του φιλοσοφία  σε ότι αφορά την υφή της και την ταυτότητά της.  
 
-Οι στόχοι για τη νέα σεζόν; 
Σίγουρα να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να έχουμε μία άνετη παραμονή. Ακόμη βέβαια δεν ξέρουμε πόσοι θα υποβιβαστούν. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα που θα είναι πολύ δυνατή και στις πέντε φάσεις του παιχνιδιού και ο κόσμος να χαίρεται βλέποντας τον Παναιτωλικό.
 
-Μπορεί να γίνει η υπέρβαση της πεντάδας; 
Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους. Σίγουρα οι τέσσερις μεγάλες ομάδες έχουν  ένα πλεονέκτημα και στην ουσία παίζεται μια θέση ανάμεσα σε πολλές ομάδες που θα θέλουν να πάρουν  αυτό το προνομιούχο ‘εισιτήριο’. Λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν και την οικονομική κρίση  και όλα όσα συμβαίνουν, θεωρώ πως όποια ομάδα κινηθεί πιο γρήγορα, σωστά και μεθοδικά, θα έχει ένα πλεονέκτημα γιατί οι αποστάσεις από την 4η θέση και κάτω είναι πιο μικρές.
 
-Τι να περιμένουμε από την ομάδα της επόμενης σεζόν;
Οτι όλοι θα δίνουν το 100% μπαίνοντας μέσα στο γήπεδο. Οταν όλοι που κινούνται γύρω από την ομάδα δίνουμε το 100%, τότε και ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος. Και εννοούμε όλοι όσοι έχουν σχέση με το αγωνιστικό τμήμα. Το ποδόσφαιρο είναι μία αλυσίδα πραγμάτων, μόνος του κάποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι και χρειάζεται μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. 
 
-Κεφάλαιο μεταγραφές.  
Ξεκινήσαμε από καιρό ξεκινήσει τον προγραμματισμό και έχουμε μία άριστη συνεργασία με την διοίκηση. Εχουμε δει πάρα πολλούς παίκτες. Από εκεί και πέρα και ειδικότερα σε ότι αφορά τους ξένους, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε το ρίσκο του λάθους. Σίγουρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερις προσθήκες και τα βασικά τους χαρακτηριστικά εκτός από την ποιότητα, πρέπει να είναι η προσωπικότητά τους. Ηταν  εμφανής από την περσινή χρονιά ότι η ομάδα έχει πολλά και ελπιδοφόρα παιδιά, όμως της έλλειπε η προσωπικότητα. 
 
-Κεφάλαιο νεαροί παίκτες. 
Εχουμε παιδιά που διαθέτουν ταλέντο και η φουρνιά της Κ20 είναι πολύ καλή. Πρέπει όμως να δουλέψουμε μαζί τους ώστε να εξελιχθούν και σταδιακά να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα. Αλλωστε αρκετοί από αυτούς είναι ήδη. Υπάρχει επικοινωνία με τους προπονητές των ακαδημιών και ο στόχος μας είναι σε βάθος χρόνου η ομάδα να παράγει παίκτες. Κάτι που είναι σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ομάδα. Ολη η Ευρώπη κινείται πλέον σε αυτό το μοντέλο. Αλά χρειάζεται υποδομή, τεχνογνωσία και φυσικά πολύ δουλειά, σε ότι αφορά την ατομικότητα του κάθε παίκτη.
 
-Κεφάλαιο Παναιτωλικός. 
Είναι ευλογία να είσαι προπονητής σε μία ομάδα όπως ο Παναιτωλικός, που σε βάθος χρόνου έχει κερδίσει τον σεβασμό όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Υπάρχει διοικητική ηρεμία και ποτέ κανείς δεν… μπλέκεται στη δουλειά του προπονητή. Παράλληλα υπάρχουν άριστες εγκαταστάσεις και γενικά είναι μία πόλη που ζει για το ποδόσφαιρο και τον Παναιτωλικό.

-Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο;  
Εχει επηρεάσει και μάλιστα πολύ. Αλλά έχει και ένα θετικό αντίκτυπο σ τις ομάδες. Ολοι κατάλαβαν πως στον Ελληνα ποδοσφαιριστή υπάρχει ταλέντο και πρέπει να βρούμε τις λύσεις για να το αναδείξουμε, κυρίως στην ηλικία από 17 μέχρι 19. Γιατί τότε είναι που το ταλέντο αρχίζει να χάνει το δρόμο του. Το καλό της κρίσης είναι πως αναγκαστικά οι ομάδες ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στις ακαδημίες τους.
 
-Ο κόσμος είναι κοντά σας;
Καθημερινώς μου δείχνει την αγάπη του και θέλω να τον ευχαριστήσω. Είναι πάντα κοντά στην ομάδα και ενόψει της νέας χρονιάς τους θέλουμε όλους κοντά μας. Εχω ζήσει το γήπεδο του Παναιτωλικού γεμάτο και με παλμό και είναι μεγάλη  ΄δύναμη’  για εμάς. Στο Αγρίνιο… βασιλεύει ο Παναιτωλικός και θέλουμε να γίνει η έδρα μας όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια.    
 
-Γιατί αποφασίσατε να γίνεται προπονητής;
Η αλήθεια είναι πως  σταματώντας το ποδόσφαιρο δεν ήταν στις σκέψεις μου. Σταδιακά όμως και πηγαίνοντας στις σχολές προπονητών, άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ. Το ότι έπαιζα ποδόσφαιρο είναι ένα πλεονέκτημα, γνωρίζοντας το πώς σκέφτεται ο ποδοσφαιριστής και το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο μ την καθημερινότητά του.
 
-Το προφίλ του Χάβου ως προπονητής. 
Σίγουρα σημαντικό κομμάτι είναι η αμυντική οργάνωση της ομάδας και πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το «όπλο» μου (σ.σ. γέλια). Ομως θεωρώ πως το τρίπτυχο  ‘ανάπτυξη από τον γκολκίπερ-κατοχή μπάλας στο μεσαίο τρίτο-αυτοματισμοί, κινήσεις στο επιθετικό τρίτο’, είναι εκείνο που με χαρακτηρίζει σαν προπονητή.  
 
-Ποδοσφαιριστής ή προπονητής;
Το κάθε ένα έχει την χάρη του. Οταν είσαι ποδοσφαιριστής σκέφτεσαι περισσότερο ατομικά, αλλά όταν είσαι προπονητής έχεις να διαχειριστείς πάρα πολλές καταστάσεις. Η διαχείριση των ανθρώπων αλλά και γενικότερα των καταστάσεων, θεωρώ πως είναι σημαντικό κομμάτι στη δουλειά του προπονητή. 
 
-Ολοι ξέρουμε τον προπονητή Χάβο. Ο άνθρωπος;
Απλός…. Πολλές φορές το ποδόσφαιρο μας κάνει σκληρούς, κυρίως όταν καλείσαι να πάρεις σκληρές αποφάσεις που δεν πρέπει να τις λαμβάνεις με το συναίσθημα. Αλλά έξω από το γήπεδο όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως είμαι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Δεν θέλω να μιλάω για μένα, αλλά ο άνθρωπος Χαβος με τον προπονητή Χάβο διαφέρει πολύ (σ.σ. γέλια). 
 
-Θα αλλάζετε ή θα κρατάγατε περισσότερα πράγματα από την πορεία σας;  
Λάθη γίνονται πάντα.  Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε από όποιο πόστο και αν βρισκόμαστε και να τα έχουμε ως οδηγό για το μέλλον. Θεωρώ πως όταν είσαι  ξεκίνημα της καριέρας σου, πολλές φορές παίρνεις περισσότερα ρίσκα. Ομως με την εμπειρία γίνεσαι σίγουρα σοφότερος σε πολλά ζητήματα. 
 
ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ… 
-Ποδόσφαιρο 
 Η μεγάλη μου αγάπη.
-Οικογένεια
Το παν στη ζωή μου.
-Παναιτωλικός
Πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. 
-Φώτης Κωστούλας. 
Κύριος με το Κ κεφαλαίο. 
-Μάκης Μπελεβώνης (πρόεδρος).
Αριστος συνεργάτης και πολύ σημαντικός για το κεφάλαιο Παναιτωλικός 
-Μάκης Μπελεβώνης (γενικός αρχηγός) 
Η  «ήρεμη δύναμη» του Παναιτωλικού και εξαιρετικός χαρακτήρας.  

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ