Ο Παναιτωλικός του πολιτισμού

Ο Παναιτωλικός για μία ακόμα φορά δείχνει και την πολιτιστική του ευαισθησία και με επίσκεψη που προγραμματίζει στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, τιμάει έναν μεγάλο δημιουργό και ταυτόχρονα δηλώνει τη στήριξή του στις πολιτιστικές δράσεις του Αγρινίου. Την ερχόμενη Τρίτη η ομάδα θα επισκεφτεί την έκθεση έργων του Αγρινιώτη γλύπτη Θόδωρου. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει:

 

Ο Αγρινιώτης γλύπτης Θόδωρος (Παπαδημητρίου), ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες με διεθνή καταξίωση, αποτελεί πρεσβευτή της πόλης μας και η έκθεση «Στίγματα πορείας: ίχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι, κάρβουνο (1947 – 1962)», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, αποτελεί ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός για την περιοχή.

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό και να στηρίξει τις πολιτιστικές δράσεις της πόλης, προγραμμάτισε επίσκεψη του ποδοσφαιρικού τμήματος, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 19.00).

Η έκθεση οργανώνεται από τον Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Μέσα από τα περίπου εκατό προσωπικά σχέδια του Αγρινιώτη δημιουργού, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, καταγράφεται η αρχή της μεγάλης πορείας του στα μονοπάτια της Σύγχρονης Τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016.  Ώρες επισκέψεων καθημερινά 10.00 – 13.30 και 18.00 – 20.30. Κάθε Κυριακή 10.30 –13.30. Κάθε Δευτέρα κλειστά.

 

Λίγα λόγια για τον Θόδωρο και το έργο του:

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 ενώ έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Άγιος Βλάσης. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και το 1951 πέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε με υποτροφία για το Παρίσι, όπου φοίτησε για 3 ακόμα χρόνια στην Εcole S. Des Beaux-Arts. Μετά την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο California State. Μετά από πολλά χρόνια σε Γαλλία και ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση και το 1980-1998 έγινε καθηγητής πλαστικής στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και το 2013 Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.

Ο γλύπτης Θόδωρος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Έργα του υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε αρκετούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά στο κοινό, όπως η σύνθεσή του «Το Ωρολόγιον του ΜΕΤΡΟ» στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συντάγματος (2001), Σκηνικό Περιβάλλον για την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1983), Γλυπτό-Έπαθλο για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας «Καλύτερο περιβάλλον στη Βιομηχανία» (1987), «Δωδεκάκτινος Τροχός Ισορροπών σε Συρματόσχοινα με Αντίβαρο Σφαίρα» (1993) , Επιλογή του γλυπτού «Νίκη 67» για το νέο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (1994), «Ολυμπιακό Δίπτυχο» στην πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεωφόρος Κηφισίας Χαλάνδρι (1996), «Μετέωροι Δείκτες», γλυπτική σύνθεση στο νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ.α. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και διακρίσεις ενώ ανέπτυξε σημαντικό συγγραφικό έργο.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ