«Πλέι οφ και Εθνική»

Για τη σεζόν που πέρασε αλλά και για την επόμενη, μίλησε ο Κυριακίδης στο «gazzetta.gr».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ

Δημήτρη ας ξεκινήσουμε την φετινή σου πορεία στον Παναιτωλικό και το πόσο τιμητικό είναι την πρώτη σου χρονιά να αναδεικνύεσαι καλύτερος παίκτης;

«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα γιατί ήταν η πρώτη μου χρονιά που συνδυάστηκε με αυτό το βραβείο. Με τιμάει ιδιαίτερα και με κάνει να θέλω να δουλέψω ακόμα περισσότερο, να συνεχίσω στα ίδια επίπεδα και παραπάνω για να έρθουν και άλλα βραβεία και κυρίως επιτυχίες με την ομάδα μου. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον προπονητή μου τον Κώστα τον Νικολαΐδη, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα μου και το σημαντικό για εμένα ήταν πως βρισκόταν δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές και αυτό το αποτέλεσμα δεν ανήκει μόνο σε εμένα αλλά και στον ίδιο».

Ποιο είναι το πρόσημο που βάζεις στην χρονιά που πέρασε;

«Η χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ήταν μια χρονιά αρκετά δύσκολη με πολλά σκαμπανεβάσματα, όλοι μας θα μπορούσαμε να δώσουμε και το κάτι παραπάνω και να φτάσουμε και σε πιο ψηλούς στόχους. Όμως υπάρχουν και πολύ θετικά πράγματα που πρέπει να τα κρατήσουμε και να τα βάλουμε στην επόμενη χρονιά».

Ποια είναι αυτά τα θετικά πράγματα και τι άλλο χρειάζεται για να κάνει η ο0μάδα το επόμενο βήμα την ερχόμενη χρονιά;

«Πρέπει οι βάσεις να μπουν από το καλοκαίρι. Μετά την έλευση του κυρίου Ματζουράκη, ενός προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Επίσης οι προσθήκες που θα γίνουν κυρίως από Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξέρουν την πραγματικότητα του ποδοσφαίρου μας και οι ξένοι που θα έρθουν να είναι καλοί και να μπορούν να κάνουν την διαφορά και να ελπίζουμε όλοι σε κάτι καλύτερο».

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, τι φταίει κατά την γνώμη σου γιαυτό;

«Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να φτάσει μια ομάδα στα άσχημα αποτελέσματα. Νομίζω πως από την αρχή του καλοκαιριού και τα πρώτα φιλικά η ομάδα έδειξε κάποια σημάδια όχι και τόσο καλά με αποτέλεσμα να περάσουν και στις πρώτες αγωνιστικές και να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα. Όμως η διοίκηση ενέργησε πολύ γρήγορα, πήρε μια απόφαση, έφερε έναν προπονητή πολύ έμπειρο και από εκεί και πέρα όλοι μαζί δουλέψαμε, αλλάξαμε πολλά πράγματα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».
Είπες για τον προπονητή. Ξεκίνησε η χρονιά και εσύ δεν είχες την εμπιστοσύνη του Πόντε. Θεωρείς ότι αδικήθηκες;

«Δεν θα πω ότι αδικήθηκα. Ο κάθε προπονητής που αναλαμβάνει μια ομάδα βάζει κάποιους ποδοσφαιριστές. Εγώ ήρθα στην ομάδα του Παναιτωλικού για να βοηθήσω, είχα τα προηγούμενα χρόνια γεμάτες χρονιές, αλλά από την στιγμή που αποφάσισε ο προπονητής να μην με ξεκινήσει, εγώ ως επαγγελματίας, αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να δουλεύω και να περιμένω την ευκαιρία. Βέβαια η ευκαιρία ήρθε με τον καινούργιο προπονητή και από εκείνη την στιγμή και μετά έπαιξα όλα τα παιχνίδια».

Μιας και μιλάμε για τον Γιάννη Ματζουράκη. Τι άλλαξε αυτός ο προπονητής και εκεί που η ομάδα ήταν κατά πολλούς μέσα σε αυτές που κινδύνευαν με υποβιβασμό, έφτασε να χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα των πλέι οφ;

«Επειδή είμαι πολλά χρόνια στα γήπεδα και έχω περάσει από αρκετές ομάδες, όταν μία ομάδα ξεκινάει και έχει πολλά καινούργια πρόσωπα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο προπονητής να κοιτάξει τα παλιά και τα καινούργια πρόσωπα να τα κάνει ένα. Να δουλέψει πάνω στον τομέα της τακτικής που είναι βασικό στο ποδόσφαιρο. Χωρίς τακτική δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Πράγματα που κατά την γνώμη μου δεν έδωσε βάση ο προηγούμενος προπονητής. Αυτό που έκανε ο κύριος Ματζουράκης είναι να μας κάνει όσο πιο γρήγορα ομάδα. Να μας δώσει στον καθένα τον ρόλο που έπρεπε να έχει, να μας δέσει και να μας πει τι πρέπει να κάνει ο καθένας την Κυριακή. Δουλεύουμε όλη την εβδομάδα και οι εξετάσεις για κάθε προπονητή και ποδοσφαιριστή είναι ο αγώνας. Αυτό με τα περιθώρια που είχαμε, γιατί χρόνος δεν υπήρχε όταν ήρθε, δουλεύαμε καθημερινά, άλλαζε πράγματα, βελτιωνόμασταν ώστε κάθε Κυριακή να παρουσιάζουμε ένα καλύτερο πρόσωπο. Και νομίζω πως σε χρόνο ρεκόρ καταφέραμε πολλά πράγματα και ισορροπήσαμε την ομάδα μας και την βαθμολογική κατάσταση που μας άφησε ο παλιός προπονητής».

Πόσο θετικό είναι που θα μείνει και την επόμενη χρονιά στον πάγκο της ομάδας;

«Είναι πολύ θετικό γιατί είναι ένας άνθρωπος που ήρθε σε μια δύσκολη εποχή στον Παναιτωλικό και μαζί με εμάς τους παίκτες ανατρέψαμε το κακό ξεκίνημα και νομίζω και για τον ίδιο τον προπονητή θα είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή χρονιά γιατί θα έχει την δυνατότητα να δουλέψει από την αρχή της προετοιμασίας, με παίκτες του οποίους γνωρίζει, συν τους καινούργιους που θα έρθουν στην ομάδα. Και έτσι θα μπορέσει να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο».

Υπήρξες όλη την χρονιά ένας από τους καλύτερους και πιο σταθερούς τερματοφύλακες στην Σούπερ Λίγκα κατά γενική ομολογία. Νιώθεις λίγο αδικημένος που δεν έχει υπάρξει κάποια κλήση για την Εθνική; Είναι αυτό το όνειρό σου να παίξεις στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα;

«Όνειρό μου είναι να παίξω, αυτό είναι η πραγματική αλήθεια. Όπως είναι όνειρο του κάθε ποδοσφαιριστή, σε οποιαδήποτε ομάδα και αν παίζει, όταν έχει καλή απόδοση και έχει φιλοδοξίες να κάνει και το μεγαλύτερο βήμα που είναι η Εθνική. Εγώ το περιμένω. Δεν έχει έρθει ούτε και φέτος μετά από αυτές τις εμφανίσεις, όμως εγώ δεν μπορώ να σταματήσω εδώ εγώ πρέπει να συνεχίσω, να δουλεύω έτσι, στις ίδιες εντάσεις και να βάλω ακόμα μεγαλύτερους στόχους για τη νέα χρονιά για να μην σταματήσει το όνειρο αυτό που είναι η Εθνική».
Ας σταθούμε λίγο στις εμφανίσεις. Δύο φορές φέτος οι αντίπαλοί σου σου έδωσαν συγχαρητήρια. Αρχικά στο ματς με τον ΠΑΣ όταν έκανες τρεις αποκρούσεις στην ίδια φάση και στην συνέχεια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Πως ένιωσες εκείνες τις στιγμές;

«Πραγματικά ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί μιλάμε για αντίπαλους ποδοσφαιριστές, κάτι που στην Ελλάδα συμβαίνει σπάνια. Στην Ευρώπη γίνεται συχνά, αλλά στην Ελλάδα όχι και πραγματικά μου άρεσε πολύ. Αυτά τα παιδιά τα ευχαρίστησα για την κίνησή τους. Είναι μια επιβράβευση αυτή προς το πρόσωπό μου και όλα αυτά με κάνουν να δουλεύω ακόμα περισσότερο και να μην μπορώ να σταματήσω την προσπάθεια».

Τι περιμένεις από τη νέα χρονιά;

«Η καινούργια χρονιά πρέπει να ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Από την πρώτη μέρα, να μην χαθεί ούτε μία μέρα. Είναι θετικό το ότι έμεινε ο κύριος Ματζουράκης, να γίνουν οι κινήσεις γρήγορα για να κλείσει το ρόστερ και να μπορέσουμε να δουλέψουμε όσο γίνεται καλύτερα και τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό του ρόστερ να είναι από την πρώτη μέρα μαζί. Και να βάλουμε τις βάζεις από την αρχή με πολύ σκληρή δουλειά. Να έρθουν ποδοσφαιριστές με φιλοδοξίες, με όνειρα, αυτοί που θα μείνουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή και πως θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα και επειδή ο Παναιτωλικός και ο κόσμος του περιμένει πράγματα και ανυπομονεί να δει καλύτερο ποδόσφαιρο, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να δουλέψουμε αρκετά για να παρουσιάσουμε καλύτερο πρόσωπο».

Ο στόχος ποιος είναι, ποιος θα πρέπει να είναι για τον Παναιτωλικό;

«Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Ειδικά με τα προβλήματα που βλέπουμε άλλων ομάδων, από την στιγμή που εμείς είμαστε υγιής ομάδα και μας τα παρέχει όλα η διοίκηση και ο πρόεδρος και δεν μας λείπει τίποτα, πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια την είσοδο στην πεντάδα και τα πλέι οφ. Αυτό είναι το όνειρο, τουλάχιστον προσωπικό και αυτό πρέπει να το περάσουμε όλοι μας στους εαυτούς μας και να το θέσουμε ξεκάθαρα. Πως στόχος να είναι τα πλέι οφ».

Δεν θα έχετε και πρόβλημα με την άδεια, γιατί βλέπεις πως κάθε χρόνο υπάρχουν πολλές ομάδες που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

«Ναι είναι σημαντικό αυτό, γιατί εμείς είμαστε μια ομάδα με υγεία χωρίς προβλήματα και από την στιγμή που δεν υπάρχουν εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε το μυαλό μας στην καθημερινή προπόνηση».

Αυτό το γήπεδο σε πολλά παιχνίδια γεμίζει και ο κόσμος στηρίζει και την ομάδα, αλλά και εσένα προσωπικά, καθώς σε έχει ψηφίσει πολλές φορές ως πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα. Πως εισπράττεις αυτή την στήριξη στο πρόσωπό σου;

«Ο κόσμος θέλει να έρχεται στο γήπεδο, αγαπάει την ομάδα και το έχει δείξει και στο παρελθόν. Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Παναιτωλικού και νομίζω ότι όλος ο κόσμος του Αγρινίου ζει για την Κυριακή. Είναι τεράστια βοήθεια το να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο, καθώς όταν γεμίζει μας βοηθάει πάρα πολύ και το δείξαμε φέτος σε παιχνίδια που ενώ ήμασταν πίσω στο σκορ τα ανατρέψαμε και αυτό έγινε με την βοήθεια του κόσμου. Όσον αφορά τις απαιτήσεις, αυτές δεν σταματάνε από την στιγμή που δείχνεις ένα πρόσωπο και έχεις την εκτίμηση του κόσμου, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις την σκληρή δουλειά και να δείξεις πως είσαι ικανός για το κάτι παραπάνω. Είναι ωραίο να σε χειροκροτεί ο κόσμος. Εμένα μου έχει σταθεί και με το παραπάνω και στα δύσκολα και στα εύκολα ήταν δίπλα μου, αν και καινούργιος στην ομάδα. Από το πρώτο παιχνίδι με χειροκρότησε και θέλω να τον ευχαριστήσω γιαυτό».

Στον Παναιτωλικό βρήκες αυτό που περίμενες όταν ήρθες; Ήταν καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα;

«Εγώ έφυγα από μία ομάδα την Ξάνθη που πέρσι έφτασε τελικό Κυπέλλου, όμως εγώ ως Δημήτρης και ως επαγγελματίας ήθελα να φύγω και να κάνω ένα βήμα και αυτό το βήμα που έκανα για εμένα είναι μπροστά για την καριέρα μου και νομίζω πως δικαιώνομαι για την επιλογή μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος αν και η χρονιά για εμένα ήταν δύσκολη στο ξεκίνημά της, τα περίμενα διαφορετικά τα πράγματα πως αγωνιστικά θα ήταν πιο εύκολα με το ρόστερ και την δυναμική που έχει η ομάδα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να μετανιώσω και το μόνο που θέλω να είμαι υγιής και να μείνω και τα επόμενα χρόνια στον Παναιτωλικό».

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

«Αρχικά στόχος αλλά και ευχή είναι να είμαι υγιής. Όταν είμαι υγιής μπορώ να καταφέρω πολλά πράγματα. Ένας ποδοσφαιριστής όταν είναι καλά και μπορεί να πατάει σωστά στους αγωνιστικούς χώρους είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει. Οι αγωνιστικοί μου στόχοι είναι να μπορέσω να παίξω με τον Παναιτωλικό στα πλέι οφ την χρονιά που μας έρχεται και να μπορέσω να φτάσω στην Εθνική».

Πριν αναφέρθηκες στην διοίκηση. Πως ζεις την στήριξη που υπάρχει;

«Γενικά δεν ζούμε και τις καλύτερες στιγμές όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις το ποδόσφαιρο περνάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, όταν βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπους δίπλα μας που δεν έχουν τα απαραίτητα πράγματα για να ζήσουν. Ένας ποδοσφαιριστής θέλει την ασφάλεια και θέλει εκεί που θα πάει και θα εργαστεί να εξασφαλίσει πρώτα το οικονομικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις εποχές που ζούμε. Όταν κάποιος έρχεται στο Αγρίνιο καταλαβαίνει πως αυτό είναι δεδομένο. Πραγματικά είναι μεγάλο πράγμα αυτό, το ότι όσα θα συμφωνήσεις με τον πρόεδρο την πρώτη μέρα είναι οκ και από την δεύτερη μέρα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι εγώ πρέπει να δείξω ότι αξίζω τα λεφτά μου και αξίζω περισσότερα χρόνια στον Παναιτωλικό. Γιατί είναι σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή μέσα από αυτά που δίνει και προσφέρει να έρχονται και άλλα συμβόλαια γιατί αυτή είναι η επιβράβευση».

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις λίγα πράγματα για τον Βιγιαφάνιες. Έναν παίκτη που έκανε την διαφορά στον Παναιτωλικό και πλέον αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Θεωρείς πως μπορεί να γίνει ηγέτης των «πρασίνων»;

«Ο Βιγιαφάνιες είναι ένας αρχικά πολύ καλός άνθρωπος. Είναι υπόδειγμα για έναν μικρό που ξεκινάει την μπάλα να βλέπει τον Λούκας να παίζει ποδόσφαιρο. Πρόσφερε πολλά στον Παναιτωλικό και είδαμε πως στο τελευταίο παιχνίδι σηκώθηκε όλο το γήπεδο και τον χειροκρότησε και νομίζω πως η πόρτα της ομάδας θα είναι πάντα ανοικτή για τον παίκτη αυτόν. Τώρα όσον αφορά για το αν μπορεί να γίνει ηγέτης, εντάξει είναι διαφορετικά τα μεγέθη των ομάδων. Ο Παναιτωλικός έχει την ιστορία που έχει, ο Παναθηναϊκός είναι μια τεράστια ομάδα και χρειάζεται χρόνος. Δεν γίνεσαι εύκολα ηγέτης σε μία ομάδα. Και ειδικά στον Παναθηναϊκό για να μπορείς να γίνεις ηγέτης όπως είναι οι Μπεργκ και Λέτο, πρέπει να έχεις μια πορεία χρόνων στο ποδόσφαιρο. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Βιγιαφάνιες είναι να δουλέψει και δεν χρειάζεται να γίνει αμέσως ηγέτης, χρειάζεται χρόνος και υπομονή αρχικά να εδραιωθεί και μετά να φτάσει ακόμα ψηλότερα».

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ