Τελικά, σε ποιο “άρμα” είναι;

Την επόμενη Δευτέρα η Super League καλείται να εκλέξει πρόεδρο και μέχρι τότε θα παιχτούν πολλά παιχνίδια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Οι ισχυροί του Ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πολλούς λόγους να εκλεγεί ο δικός τους πρόεδρος. Και οι «μικροί» θα χωριστούν ξανά σε «στρατόπεδα». Αυτή είναι οι μοίρα τους, από τη στιγμή που δεν μπόρεσαν ποτέ να διεκδικήσουν από κοινού τα δικά τους συμφέροντα.

Τα χρόνια της παρουσίας του στη Λίγκα ο Παναιτωλικός είναι η εξαίρεση. Δεν ανέβηκε σε «άρματα», αν και συχνά προσπάθησαν να τον… επιβιβάσουν. Γιατί, σ’ αυτό το περιβάλλον είναι αφύσικο κάποιος να πορεύεται ανεξάρτητα. Και το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός!» κυριαρχεί.

Ας θυμηθούμε τι έγινε με το που ανέβηκε στη Super League, όταν υπήρχε απόλυτη κόκκινη κυριαρχία, με το πράσινο να αποτελεί τον δεύτερο πόλο. Αφού ο Παναιτωλικός δεν προσκύνησε τον ισχυρό, αυτομάτως κατατάχθηκε στο φιλοπαναθηναϊκό μέτωπο. Όταν δε τόλμησε να αντιδράσει με επίσημη ανακοίνωση για τα όργια που έκανε ο διαιτητής Παππάς και ο βοηθός Γεωργαράκος για να χάσει στο «Καραϊσκάκης», το μήνυμα εστάλη: Τελειώσατε! Το αφήγημα «αυτοί παίζουν για τον Παναθηναϊκό», καταρρίφθηκε λίγο αργότερα, όταν ο ΠΑΟ δεν πέρασε νικηφόρα από το Αγρίνιο, αλλά μετά βίας ισοφάρισε στο 94’ με τον Τοτσέ. Και στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στο ΟΑΚΑ ο «φίλος» Παναθηναϊκός δεν χαρίστηκε. Ο Παναιτωλικός έχασε 4-0 και έπεσε, για να μείνει η Κέρκυρα που έκανε την έκπληξη της σεζόν κερδίζοντας τον πρωταθλητή στην έδρα του!

Επανήλθε όμως στη μεγάλη κατηγορία και τόλμησε να προβάλει αντίσταση κόβοντας βαθμούς από τον μόνιμο πρωταθλητή (0-0) στο Αγρίνιο. Τα κόκκινα ΜΜΕ ξεσάλωσαν και πάλι, μέχρι τις αρχές Γενάρη που ο «φιλοπαναθηναϊκός» Παναιτωλικός νίκησε 1-0 τους πράσινους στο Αγρίνιο. Άσε που νωρίτερα είχε κερδίσει και τον ΠΑΟΚ (2-0) ο οποίος άρχισε να σηκώνει κεφάλι με την παρουσία Σαββίδη. Θυμήθηκαν ξανά τον κυανοκίτρινο εχθρό, όταν πάλεψε το παιχνίδι και προηγήθηκε στο Φάληρο με τον Καμαρά. Αλλά ευτυχώς ήταν εκεί διαιτητής ο Μήτσιος…

Την επόμενη σεζόν δυσκόλεψε ξανά τον Ολυμπιακό (2-0 στις καθυστερήσεις) και αποχώρησε από το «Καραϊσκάκης» με τη βεβαιότητα των γηπεδούχων ότι «θα ανοίξει τα πόδια στην Τούμπα», λόγω Χάβου, Μελεζά, Φωτάκη, Λαζάρ. Πάλι το πέτυχαν! Δύο βδομάδες μετά ο Παναιτωλικός κέρδιζε 1-2 τον ΠΑΟΚ, που αν έπαιρνε το τρίποντο θα πλησίαζε απειλητικά τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία.

Την περίοδο 2015-2016 η κατάσταση περιπλέχθηκε, αφού επέστρεψε και η ΑΕΚ. Περίμεναν από ποιον θα χάσει ο Παναιτωλικός για να τον κατατάξουν στο αντίστοιχο άρμα. Έφτυσε αίμα για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός στο Αγρίνιο. 0-0 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, 2-0 ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, 1-0 στο Καραϊσκάκης με τον διαιτητή Παπαδόπουλο να αποβάλει τον Κυριακίδη. Η ΑΕΚ χάνει για πρώτη φορά στο Αγρίνιο με γκολ του Πάουλο στο 94’ και ο Ολυμπιακός περνάει εύκολα με 2-5. Πάνε ξανά τα σενάρια των αναλυτών…

Στο επόμενο πρωτάθλημα είχαμε, 0-0 στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και νίκη 3-2 του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο. Ήττα 2-1 στην Τούμπα και 0-1 στο Αγρίνιο. 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο και ήττα 4-0 στη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο φορές, 3-1 στο Καραϊσκάκης και 0-2 στο Αγρίνιο.

Στο τελευταίο πρωτάθλημα το 1-4 της ΑΕΚ θα προκαλούσε μεγάλη συζήτηση, αν δύο αγωνιστικές πριν ο Παναιτωλικός (που παρέπαιε αγωνιστικά εκείνο το διάστημα) δεν είχε χάσει με το ίδιο σκορ από τον Ολυμπιακό. Όσο για τον ΠΑΟΚ, ίδρωσε να επικρατήσει 1-0 στην Τούμπα και χρειάστηκε τον Θάνο να προσφέρει πέναλτι με το οποίο ο Πρίγιοβιτς στο 87’ χάρισε στην ομάδα του τη νίκη.

Όλα τα παραπάνω για κάθε λογικό άνθρωπο σημαίνουν πολλά. Καταρρίπτουν κάθε αφήγημα που επιχειρήθηκε (από διάφορες πλευρές) να εμφανίσουν σφιχταγκαλιασμένο τον Παναιτωλικό με κάποιον απ’ τους μεγάλους. Έξι χρόνια στη μεγάλη κατηγορία όλοι το έμαθαν. Όπως ξέρουν το ρόλο του καθενός…

 

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ