Αναστασίου: Ιδανικές συνθήκες στον Παναιτωλικό

Ο Γιάννης Αναστασίου, συμπλήρωσε έξι μήνες στον πάγκο του Παναιτωλικού και κάνει τον απολογισμό του στο sportday.gr για την ομάδα του, αλλά και για το πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης Αναστασίου, συμπλήρωσε πλέον ένα εξάμηνο στον πάγκο του Παναιτωλικού και πλέον ήρθε η ώρα για έναν μίνι απολογισμό. Τι έχει συναντήσει στην ομάδα του Αγρινίου, πότε αυτή θα παίζει σύμφωνα με αυτά που έχει σκεφτεί ο ίδιος, αλλά φυσικά και πως βλέπει την φετινή κούρσα του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας. Άνθρωπος με παραστάσεις και από το εξωτερικό ως ποδοσφαιριστής, ο Γιάννης Αναστασίου δεν θα μπορούσε να μην σταθεί και στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού που δημιουργούν και τις ιδανικές συνθήκες για προπονητές και ποδοσφαιριστές. Παράλληα αναλύει και το πώς σκέφτεται την ομάδα του, εντός των 4 γραμμών του γηπέδου.

Κόουτς έχεις πλέον συμπληρώσει ένα εξάμηνο στον πάγκο του Παναιτωλικού και θα ήθελα να μου κάνεις τον απολογισμό σου για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ομάδας.

Ξεκινήσαμε καλά και γενικά υπήρχε διάθεση απ’ όλους. Κάναμε κάποια πράγματα σωστά, αλλά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι 10 Νοεμβρίου είχαμε κάποια προβλήματα. Δεν νομίζω ότι ήμασταν ιδαίτερα ανταγωνιστικοί. Προσπαθούσαμε μεν, αλλά δεν βγάζαμε τις δυνατότητες που έχουμε. Από τις 21 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν πάλι τα ματς, μετά τη διακοπή, η ομάδα έκανε 5 νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες, από Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης. Βέβαια στην Τρίπολη δεν αξίζαμε αυτή την ήττα. Δείξαμε όμως σημάδια βελτίωσης και ειδικά στην απόδοσή μας.

-Θεωρείς όμως ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης;

Φυσικά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν έχουμε σταθερότητα στην απόδοσή μας. Είμαστε ασταθείς και πολλές φορές αυτό μας κοστίζει. Πρέπει να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, γιατί έχουμε δυνατότητες και ποιότητα ως ομάδα και μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα μέσα στο γήπεδο, αρκεί να είμαστε συγκεντρωμένοι. Αυτή η έλειψη συγκέντρωσης μας κοστίζει και είναι κρίμα και έχουμε χάσει αρκετά παιχνίδι από αυτό. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά.

Ποιά είναι αυτά τα θετικά στοιχεία που θέλεις να κρατήσει η ομάδα;

Η ομάδα έχει αλλάξει νοοτροπία και έχει αποκτήσει πλέον αυτή του νικητή. Όλα τα παιχνίδια μπορούμε να τα κερδίσουμε, ή έστω να πάρουμε κάτι από το καθένα. Δείχνουμε ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερη σταθερότητα.

«Ο Παναιτωλικός προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, είτε είσαι προπονητής, είτε ποδοσφαιριστής, για να μπορέσεις να δουλέψεις»

Συνήθως ρωτάμε τους προπονητές εάν η ομάδα τους έχει αποκτήσει την δική τους σφραγίδα. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ακόμα ο Παναιτωλικός δεν έχει φτάσει στο σημείο που εσύ επιθυμείς.

Ενα μειονέκτημα είναι ότι είχαμε αρκετούς τραυματισμούς και πολλοί παίκτες δεν έφτασαν στο “πικ” της απόδοσής τους. Από την άλλη πλευρά, παιδιά που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιους ρυθμούς, φορτώθηκαν με πολλά παιχνίδια και επειδή είχαμε και έντονες και πιεστικές προπονήσεις από την πρώτη μέρα αντιμετώπισαν προβλήματα. Θεωρώ όμως ότι πλέον και με την επιστροφή των τραυματιών αποκτήσαμε κάποια ισορροπία ως ομάδα. Αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα των τελευταίων αγώνων. Η ομάδα αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει. Παίζουμε καλά στα παιχνίδια, παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Σε κάποια παιχνίδια θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Πάντως και τα παιχνίδια που κερδίσαμε και σε αυτά που πήραμε βαθμούς, ήταν δική μας η επιτυχία 100% και δεν μας έκανε κανείς χάρη ή “κλέψαμε” κάποιο παιχνίδι. Θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει και περισσότερα, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη συγκέντρωση που είπα και πριν, αλλά και με το ότι αρκετά παιδιά δεν έχουν βρει τη φόρμα τους, λόγω και των τραυματισμών που υπήρχαν.

Πλέον και βάσει όλων αυτών, πώς περιμένεις το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος; Πιστεύεις ότι -και μετά την πρόκριση στους “8” του κυπέλλου, ότι μπορείς να αλλάξεις και το στόχο της ομάδας, μέσα στη χρονιά;

Το σημαντικό είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα και να κρατάμε το κεφάλι χαμηλά. Αυτή η ομάδα υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει διάθεση για αλλαγή για να κάνουμε πράγματα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Υπάρχη η διάθεση, υπάρχει ένας στόχος, υπάρχει ένας τρόπος δουλειάς, υπάρχει πειθαρχία και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Πρέπει να είμαστε σταθεροί και πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Είναι καθαρά θέμα θέλησης και μέσα στο γήπεδο φαίνεται ότι το θέλουμε πολύ.

-Τι είναι αυτό που έχεις βρει στον Παναιτωλικό; Σε ρωτάω επειδή ως παίκτης έχει αγωνιστεί στο εξωτερικό και ξέρεις πως πρέπει να δουλεύει μια ομάδα. Ο Παναιτωλικός είναι ένας σύλλογος που παρέχει εγκαταστάσεις και το περιβάλλον για να δουλέψει σωστά ένας προπονητής.

Είναι σημαντικό ότι έχεις μια πρώτη βάση για να δουλέψεις και ο Παναιτωλικός έχει τις εγκαταστάσεις για να μπορέσεις να το κάνεις. Αυτό είναι και το σημαντικό που λέω στους παίκτες. Όποιος έχει διάθεση για δουλειά και θέλει να γίνεται καλύτερος, ο Παναιτωλικός είναι ιδανικός ως ομάδα. Αν κάποιος ζητάει κάτι το διαφορετικό, δεν μπορούμε να του το παρέχουμε. Αλλά αν θέλει να δουλέψει και να είναι σε ένα περιβάλλον υγείας, είμαστε ο ιδανικός προορισμός.

Φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει και για τους προπονητές.

-Φυσικά και είναι σημαντικό να μην σκέφτεσαι κάθε μέρα που θα κάνεις προπόνηση, σε ποιο γήπεδο, τι εργαλεία θα έχεις. Φυσικά και για τους προπονητές είναι το ίδιο. Το είπα και πριν, ότι οι άνθρωποι της ομάδας έχουν τη διάθεση για να γίνουν κάποια πράγματα. Και σιγά σιγά, βήμα βήμα, γίνονται. Βέβαια όλα είναι και συνάρτηση με την πορεία της ομάδας. Γιατί όταν πάει καλά η ομάδα, υπάρχει και η διάθεση για να εξελιχθεί το κλαμπ περισσότερο.

«Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει χωρίς να εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά λόγω της ποιότητας που διαθέτει»

Θέλω τώρα και ένα γενικό σχόλιο για το πρωτάθλημα. Είναι όντως το καλύτερο των τελευταίων ετών και που οφείλεται αυτό; Στο ότι οι “μικροί” έχουν δυναμώσει;

-Το πρωτάθλημα είναι άκρως ανταγωνιστικό δεδομένου ότι όλες έχουν δυναμώσει. Υπάρχει ποιότητα σε όλες τις ομάδες, αλλά και η γνώση πλέον. Πολλές ομάδες παλεύουν τα παιχνίδια και με τους μεγάλους, καθώς όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, είδαμε ότι αρκετοί από τους “μικρούς” έκαναν ζημιές στους “μεγάλους”. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει χωρίς να εντυπωσιάζει και να παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά έχει την ποιότητα για να παίρνει τα παιχνίδια χωρίς να ζορίζεται ιδιαίτερα. Από κει και πέρα οι υπόλοιπες 13 ομάδες έχουν τα καλά τους και τα κακά τους. Κάθε μια στη μέρα της μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε, αλλά έχει ανέβει το επίπεδο. Θα πρέπει να το κρατήσουμε έτσι και ειδικά μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου, γιατί το προϊόν πρέπει να το αναβαθμίζουμε και φυσικά να το προστατεύουμε.

Γ. Μπιτσικώκος sportday.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ