Αναστασίου: «Πρέπει να φέρεσαι σε όλους τους παίκτες το ίδιο. Νέους, μεγάλους, Ελληνες ή ξένους»

Για την πορεία του στους πάγκους αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε στο πλευρό του Πεπ Γκουαρδιόλα μίλησε ο Γιάννης Αναστασίου σε ολλανδικά ΜΜΕ. Σε μία χώρα όπου ξέρουν πολύ καλά τον κόουτς του Παναιτωλικού αφού έχει θητεύσει εκεί ως παίκτης αλλά και σαν προπονητής. «Πρέπει να φέρεσαι σε όλους τους παίκτες το ίδιο. Νέους, μεγάλους, Ελληνες ή ξένους. Το έμαθα αυτό από τον Γκουαρδιόλα το 2010, όταν παρακολούθησα τον τρόπο δουλειάς του στη Βαρκελώνη. Δεν υπήρχε καμία διαφορά, είτε μιλούσε στον Μέσι, τον Τσάβι, τον Ινιέστα ή σε κάποιο ταλέντο της ομάδας. Είχαν μόλις κατακτήσει το Champions League, αλλά έδειχναν ακόμη πεινασμένοι για νέες επιτυχίες. Η τωρινή γενιά ποδοσφαιριστών είναι διαφορετική σε σχέση με τη δική μου όταν έπαιζα ποδόσφαιρο», σχολίασε.

Για τον Παναθηναϊκό ανέφερε ότι «στη ζωή θα πρέπει να αρπάζει τις ευκαιρίες που θα σου έρθουν. Ημουν γενναίος και έκανα το μεγάλο βήμα να γίνω προπονητής του Παναθηναϊκού. Ηταν η πρώτη δουλειά μου ως πρώτος προπονητής και νομίζω πήγε καλά.
Στην πρώτη μου χρονιά κατακτήσαμε το Κύπελλο και προκριθήκαμε στο Champions League. Τερματίσαμε δεύτεροι στο πρωτάθλημα δύο φορές, μολονότι είχαμε μικρότερο μπάτζετ. Στην τρίτη μου σεζόν στην ομάδα αποκλειστήκαμε γρήγορα από την Ευρώπη και δημιουργήθηκε αρνητική ατμόσφαιρα. Ο πρόεδρος ήθελε να αλλάξει κάτι και αποφασίσαμε να αποχωρήσω. Ήταν μια επίπονη στιγμή, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές δουλεύει, κάποιες άλλες όχι. Πίστευα στο πλάνο μου, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Ο προπονητής δεν είναι μάγος».

Μετά μίλησε για το έμψυχο δυναμικό που διαχειρίστηκε στο «τριφύλλι», αλλά και το μπάτζετ εκείνων των χρόνων. «Κοιτάζοντας πίσω στην εποχή που βρισκόμουν στον Παναθηναϊκό, οι νέοι παίκτες εξελίχθηκαν καλά και ενίσχυσα την ομάδα με ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει στην Ολλανδία, όπως ήταν οι Μάρκους Μπέργκ, Πράνιτς, Μέντες ντα Σίλβα και Μπαϊράμι. Είχα καλή εικόνα για το πως παίζουν και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ομάδα μου. Φυσικά οι επιλογές που κάνεις εξαρτώνται και από το μπάτζετ και πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις. Αυτά τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Εμεινα για 2.5 χρόνια στον Παναθηναϊκό που είναι ένα μεγάλο διάστημα για έναν προπονητή σε κορυφαίο ελληνικό σύλλογο. Οι προπονητές απολύονται γρηγορότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία. Η πίεση είναι μεγάλη και η υπομονή εξαντλείται σύντομα. Εξαρτάσαι από τα αποτελέσματα. Εάν είναι θετικά θα πάρεις ανάσα. Εάν δεν είναι καλά, γρήγορα θα βρεθείς υπ’ ατμόν. Μπορεί να παίζεις καλό ποδόσφαιρο, αλλά εάν δεν νικάς, κάποια στιγμής θα φύγεις».

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για το πέρασμά του από τον Ατρόμητο. «Επειτα από παρουσία σε τρεις ομάδες σε διαφορετικές χώρες, επέστρεψα στην Ελλάδα, αλλά όπως αποδείχθηκε ο Ατρόμητος δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή. Δεν είχα χρόνο για να αναπτύξω τα πλάνα μου. Είχαμε μια σειρά από φτωχά αποτελέσματα και στην Ελλάδα κρίνεσαι αυστηρά γι’ αυτό».

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ