Η ζωή του Χαβιέ Μεντόσα

Η Αργεντινή φημίζεται για το ποδόσφαιρό της και για την… αλητεία, με την καλή έννοια, που βγάζουν οι παίκτες της. Αυτό το «κάτι» που τους κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στο γήπεδο, όχι μόνο ελέω των ικανοτήτων τους, αλλά και για το στυλ τους.  Το… έχουν, κακά τα ψέματα, και για αυτό θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες «σχολές» του κόσμου. «Παράγουν» σωρηδόν ταλέντα, που ανδρώνονται σε «δύσκολα» λόγω συνθηκών και ατμόσφαιρας γήπεδα και για αυτό ως επί το πλείστων… σκληραγωγούνται ψυχολογικά. 

 Ο παραπάνω πρόλογος αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, τον Χαβιέ Μεντόσα που θα μπει στην ελληνική πραγματικότητα μέσω του Παναιτωλικού. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη «κυανοκίτρινη» καλοκαιρινή προσθήκη και προβάλει ως μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση.  Γεννήθηκε το 1992 στην πόλη Ταρταγάλ, της επαρχίας Σάλτα, όπου με «σκάρτες» 65.000 ψυχές πληθυσμό, είναι μία περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Οι συμμορίες «κυβερνούν», η αστυνομία συχνά προχωρά σε επιχειρήσεις και το περιβάλλον μάλλον δεν προσφέρεται για σοβαρές σκέψεις περί αθλητισμού.  Πόσο μάλλον όταν η φαμίλια του με το ζόρι κέρδιζε τα προς το ζην και ο ήρωας της ιστορίας μας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. 

 Στην Αργεντινή όμως η μπάλα είναι κάτι… ανώτερο και ο Μεντόσα είχε την… τύχη να πάρει σωστή οικογενειακή διαπαιδαγώγηση.  Ο πατέρας του Χόρχε εργάζονταν στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Φρέντι Ουρτάδο και μαζί με τα δύο του αδέρφια βρέθηκαν εκεί από πολύ μικροί.  Αμέσως ξεχώρισε και μάλιστα ήταν ο μόνος που συνέχισε σε υψηλό επίπεδο, καθώς ο μεγαλύτερός του αδερφός παίζει μεν αλλά στις μικρές κατηγορίες της χώρας του. Πλέον  μπροστά του ανοίγονταν ένας δύσκολος δρόμος. Ο Μεντόσα φαίνονταν πως έχει το ταλέντο και την όρεξη να πάει μπροστά, αλλά τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας δεν επέτρεπαν πολλά όνειρα. Ομως αν υπάρχει αγάπη και πίστη όλα γίνονται.  Ο Χόρχε Μεντόσα αν και συχνά έμενε άνεργος κατάφερε να μην λείψει τίποτα από τα αγόρια του, ενώ η μητέρα του Ελβα βοηθούσε όσο ήταν δυνατόν.  

Ο Χαβιέ από την πλευρά του δούλευε συνεχώς, βελτιώνονταν και ο πατέρας του έπεισε έναν γνωστό του μάνατζερ να επενδύσει πάνω του. Μέσω αυτού βρέθηκαν τα χρήματα ώστε ο πιτσιρικάς να γίνει μόνιμος στην ακαδημία ποδοσφαίρου, καθώς βρίσκονταν σε άλλη πόλη και εκείνος αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα διαμονής του.  Υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στα 2013, όπου και υπέγραψε στη Χιμνάσια Λα Πλάτα το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ντεμπουτάρισε σε έναν αγώνα Κυπέλλου και από την επόμενη σεζόν (2013/14) έγινε η… κολώνα της στα «φτερά». Μέρος των δικαιωμάτων του απέκτησε ένα γραφείο ατζέντηδων και τον Δεκέμβριο του 2014 η «El Dia» μετάδωσε χαρακτηριστικά. «Είναι γνωστό ότι η Χιμνάσια είναι μία ομάδα που πουλάει και από τις πωλήσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ισορροπία των οικονομικών της. Είναι γνωστό ότι ίσως φτάσει μία πρόταση για τον Φερνάντο Μορέτι, αλλά τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι ο Χαβιέρ Μεντόσα παρακολουθείται από τον Ολυμπιακό».  

Τότε είναι που του «κόλλησαν» και το παρατσούκλι «έντομο», αφού λόγω του παρουσιαστικού του και του τρόπου που έπαιζε, έμοιαζε σαν… μαμούνι που έκανε άνω-κάτω τις αντίπαλες άμυνες.  Όμως μην νομίζεται πως ήταν… μαλθακός.

Το 2015 σταμάτησε σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων να βάλει βενζίνη και εκεί όχι μόνο είχε φραστικό επεισόδιο με άλλον πελάτη, αλλά ο τελευταίος κινήθηκε να τον χτυπήσει. Ο Μεντόσα αμύνθηκε, τον γρονθοκόπησε και παρότι συνελήφθη από την αστυνομία αφέθηκε μετά από μερικές ώρες ελεύθερος, καθώς αποκαλύφθηκε τι είχε συμβεί. Οσο για τον άλλον, οι αρχές ανακοίνωσαν τότε πως νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.   Περίπου 1,5 χρόνο μετά… έμαθε για πρώτη φορά, μάλλον, τη λέξη «Παναιτωλικός». Τα «καναρίνια» διατηρούν από χρόνια πολύ καλά κονέ στην πατρίδα του και το καλοκαίρι του 2016 μπήκαν σοβαρά και ουσιαστικά στο «κόλπο» για την απόκτησή του. Το ζήτημα προχώρησε, εκείνος έδειχνε «ζεστός» να έρθει στην Ελλάδα, όμως οι απαιτήσεις της ομάδας του (500.000 ευρώ ενοίκιο για δανεισμό), τερμάτισαν τις τότε συζητήσεις.  Εκείνος έφυγε μία σεζόν μετά με προορισμό την Τσακαρίτα, ακολούθησε η Ινστιτούτο και μέχρι πρότινος η Ουρακάν. Στο Μπουένος Αϊρες όμως δεν βρήκε τον χρόνο συμμετοχής που ήθελε και στο προσκήνιο επανήλθαν οι παλιοί φίλοι από την Ελλάδα. Αυτή τη φορά ήταν ελεύθερος και τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει το deal.  

Ετσι θα μπει στο αεροπλάνο με προορισμό τα μέρη μας και με «προίκα» πως στην πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει την υφήλιο απέδειξε, ξανά, πως δεν ξεχνά τις ρίζες του και το πώς μεγάλωσε.  Κατά τη διάρκειά της οργάνωσε, μέσω των social media, εκστρατεία ώστε να συγκεντρωθούν ρούχα και άλλα είδη και να προσφερθούν σε άτομα που έχουν ανάγκη και δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Μάλιστα προσφέρθηκε ο ίδιος να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να τα περισυλλέξει, αφού πολύς κόσμος φοβόταν ή δεν μπορούσε να βγει εκτός της οικείας του λόγω του Covid-19.   Ο Μεντόσα μεγάλωσε δύσκολα, σε επικίνδυνα μέρη, αλλά ήταν αποφασισμένος να πετύχει όχι μόνο για εκείνον, αλλά για να βοηθήσει τους δικούς του ανθρώπους που στερήθηκαν πολλά ώστε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. 

Πηγή: Gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ