«Η Ευρώπη είναι ο επόμενος στόχος»!

Για την πορεία στην αρχή της σεζόν, για την αλλαγή προπονητή, για τον κόσμο, για τον Φώτη Κωστούλα, για το όνειρο της Ευρώπης! Ο Μάκης Μπελεβώνης σε μια συνέντευξη με… ζουμί μιλάει για όλα όσα αφορούν τον Παναιτωλικό!

Αναλυτικά η συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ, στο gazzetta.gr έχει ως εξής:

Πως έζησες όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και που έχει φέρει την ομάδα να σκέφτεται την Ευρώπη;

«Εγώ ήμουν από τους τυχερούς γιατί από την πρώτη στιγμή του ερχομού του προέδρου και είμαι και μέχρι σήμερα. Αυτό για εμένα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Ένα άλλο κομμάτι είναι πως όλη αυτή η πορεία κρατώντας αυτόν τον δρόμο που όλοι ξέρουμε πως κρατήσαμε σταθερά, είχε πολλές δυσκολίες. Όμως τις ξεπεράσαμε στο μεγαλύτερο βαθμό. Πετύχαμε πράγματα με τέτοιο τρόπο που για εμάς ήταν πολύ πιο γλυκά ως κατάκτηση. Νιώσαμε τις χαρές που ήρθανε πολύ πιο έντονα και πιο καλά και αυτό που μας ικανοποιεί είναι πως κυρίως το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έχει σταθεί δίπλα μας και μέσα και μέσα από όλο αυτό που έχει πετύχει η ομάδα μας έχει χαρεί και το έχει απολαύσει πολύ ωραίες στιγμές».

Πόσο σημαντικό είναι να καταφέρνεις κάτι πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα;

«Η αλήθεια είναι πως είναι όμορφο και γλυκό. Αυτό είναι που σημαίνει στο τέλος αλλά είναι όμως πολύ δύσκολο. Πλέον όλοι στην Ελλάδα ξέροντας και γνωρίζοντας αυτές τις καταστάσεις που έχουν βγει καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που περάσαμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Κάναμε τέσσερα χρόνια για να ανέβουμε από την Γ’ Εθνική παρότι είχαμε από τα καλύτερα ρόστερ όλες τις χρονιές. Πέσαμε μία χρονιά που δεν έπρεπε να πέσουμε. Όταν ανεβήκαμε στην Σούπερ Λίγκα. Όλα αυτά το καλό είναι πως μας πεισματώσανε δεν αφήσαμε την προσπάθεια όλοι και κυρίως ο πρόεδρος και φτάσαμε ως εδώ που είμαστε σήμερα που μπορούμε να πετυχαίνουμε αυτό που αρχικά θέλαμε, να σταθεροποιηθούμε στην Σούπερ Λιγκ και από εκεί και πέρα να βάλουμε στόχους για κάτι παραπάνω».

«Από του χρόνου θα μπαίνει πιο ξεκάθαρα ο στόχος της Ευρώπης»

Όταν λέτε το κάτι παραπάνω, εννοείται πως μιλάτε για Ευρώπη. Για πότε το λέτε όμως;

«Πιστεύω πως ίσως του χρόνου θα είναι η μόνη χρονιά που θα αρχίσει να μπαίνει πιο ξεκάθαρα ο στόχος. Νομίζω πως θα βάλουμε έναν τέτοιο στόχο την επόμενη χρονιά. Θα πούμε πως προσπαθούμε να μπούμε, παρότι θα είναι πιο δύσκολο γιατί είναι πολλές οι ομάδες που δυναμώνουν, ωστόσο ελπίζουμε θα είναι και πιο καθαρό το πρωτάθλημα, όμως πιστεύω πως θα μπει συγκεκριμένα ο στόχος αυτός».

Και συμπληρώνω πως πρέπει να μπει ένας τέτοιος στόχος προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η ομάδα.

«Ναι δεν φοβόμαστε να βάλουμε έναν τέτοιο στόχο δεν κρυφτήκαμε πίσω από αυτό. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε φοβηθεί να βάλουμε στόχους. Και τις άλλες χρονιές που ήμασταν κοντά να βγούμε Ευρώπη είπαμε πως έχουμε την δυνατότητα να πάμε, παρότι που αρχικά δεν ήταν ο στόχος. Του χρόνου θεωρώ πως αφού πατήσαμε καλά στην Σούπερ Λίγκα ότι μπορούμε να βάλουμε πιο ξεκάθαρα έναν στόχο να πετύχουμε το όνειρο».

«Μας τρόμαξε το κακό ξεκίνημα»

Όσον αφορά το άσχημο ξεκίνημα, υπήρξε άγχος;

«Η αλήθεια είναι πως μα τρόμαξε το ξεκίνημα γιατί δεν το περιμέναμε και φοβηθήκαμε αρκετά. Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, μετά την Καλλονή και τον Πανιώνιο μέσα εδώ.

Και εντάξει μετά την Καλλονή έλεγες πως κάτι κάναμε χάλια, αντιδράσαμε διώξαμε τον προπονητή και με τον Πανιώνιο βλέπουμε το ίδιο έργο την επόμενο αγωνιστική. Πέντε γκολ και 4-0 στο 30′. Τρομάξαμε όντως και φοβηθήκαμε στην αρχή, αλλά πιστεύαμε στην ομάδα, κάναμε γρήγορα τις κινήσεις μας και ίσως θα μπορούσαμε το βαθμολογικό μας κλείσιμο να ήταν πολύ καλύτερο από αυτό».

Έχοντας την φετινή εμπειρία. Τι θέλετε να διορθώσετε ενόψει της νέας χρονιάς για να έρθει και πάλι ο φόβος;

«Αυτό πολλές φορές στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να το προλάβεις. Είναι πράγματα και καταστάσεις που δείχνουν πως μέχρι εκείνη την στιγμή η δουλειά που κάνει ένας προπονητής, στην προκειμένη ο περσινός δεν περιμένεις να υπάρξει μια τέτοια πορεία. Δεν είχαμε τέτοια δείγματα. Πάντα πρέπει να προσπαθείς να βλέπεις μέσα από τα λάθη και τις αστοχίες, να βελτιώσεις αυτές και να προβλέπεις καταστάσεις.

Και ειδικά στο ποδόσφαιρο αυτό που καταλάβαμε είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορεί να έχει υπομονή με τον προπονητή και αυτό να σου βγει ή να είναι μοιραίο, ενώ μπορείς να πεις να κάνω αλλαγή γρήγορα και αυτή να είναι ακόμα χειρότερη. Στο ποδόσφαιρο παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη».

Ας το πάμε πιο προσωπικά. Είσαι ένα άτομο που έχεις δεχθεί επιθέσεις και από ΜΜΕ, αλλά και από τους φιλάθλους, πως το ζεις όλο αυτό;

«Κοίταξε, σε ένα βαθμό το περιμένεις. Όχι μόνο στον Παναιτωλικό, αλλά σε όλες τις ομάδες συμβαίνει αυτό σε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις με σημαντικό ρόλο. Εδώ υπήρξε μία υπερβολή, είναι σίγουρο. Αυτό που πάντα λέω είναι πως ο χρόνος είναι αυτός που δείχνει τι είναι ο καθένας. Τι δουλειά κάνει πόσο καλά ή άσχημα έχει κάνει τα πράγματα».

«Μου λείπει η ατμόσφαιρα αλλά θέλουμε βοήθεια με κόσμιο τρόπο»

Ας συνεχίσουμε με τους φιλάθλους και δη τους οργανωμένους. Πως θα σταματήσει αυτή η κόντρα και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα γίνει πιο ζωντανή;

«Δεν υπάρχει κόντρα έτσι όπως το λες. Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς από τους οργανωμένους έχουμε ζητήσει δύο πράγματα. Ούτε καν τρία. Δεν έχουμε προσπαθήσει να τους χειραγωγήσουμε, δεν έχουμε κάνει την παραμικρή παρέμβαση. Θέλουμε απλά να βοηθήσουν την ομάδα με κόσμιο τρόπο με τίποτα άλλο. Αν θέλεις την γνώμη μου, ναι μου λείπει η ατμόσφαιρα αυτή στο γήπεδο, αλλά θέλουμε να μας βοηθήσουν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν πολύ καλά. Nα είναι κόσμιοι χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε ως ομάδα το ένα πρόστιμο μετά το άλλο».

Και τι πρέπει να γίνει;

«Όσο αφορά για το τι πρέπει να γίνει. Όντως υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να βάλουμε στην άκρη για το καλό της ομάδας, αλλά αρχικά οι οπαδοί πρέπει να τα λύσουν μεταξύ τους και η λύση θα βρεθεί. Ο Παναιτωλικός μπορεί να πάει μπροστά και να φτάσει κι άλλο ψηλά. Αυτό θα γίνει όμως μόνο με την στήριξη του κόσμου. Το αγκάλιασμα της ομάδας με τον σωστό τρόπο. Με την συμπεριφορά που αρμόζει. Να δείξει ότι είναι απαιτητικός μέσω της στήριξης του. Το περιμένουμε αυτό γιατί έτσι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο σύλλογος».

Με τους guerreros, τους οπαδούς που ζουν στην Αθήνα, τι ακριβώς έχει γίνει το τελευταίο διάστημα;

«Δεν έχω καταλάβει γιατί άλλαξαν στάση και που προέκυψε το ζήτημα αυτό. Και από τις ανακοινώσεις τους δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που τους ενόχλησε. Πραγματικά ξαναλέω πως δεν έχω καταλάβει τι τους έχει ενοχλήσει. Εμείς και θα το πω ακόμα μία φορά, ουδέποτε έχουμε αρνηθεί διάλογο με τους οπαδούς, ακόμα και όταν έκαναν «σκληρή» κριτική. Ποτέ δεν υπήρξε παρέμβαση και απλά ζητάμε να ενισχύσουν την ομάδα με το καλύτερο τρόπο, τίποτα άλλο».

Προσωπικά όμως εσύ δέχεσαι την περισσότερη κριτική. Τι θεωρείς πως έχεις κάνει λάθος;

«Όλοι που ανήκουμε στην ομάδα κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Αν αυτά δεν είναι όσα είχαμε ως στόχο σίγουρα έχουμε κάνει λάθη. Και θα πρέπει να τα εντοπίσουμε και διορθώσουμε. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος και εγώ έχω κάνει όπως όλοι μας. Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που είπα πριν, να τα βρίσκουμε, να τα διορθώνουμε και η ομάδα να προχωράει. Τίποτα άλλο».

«Κυρίαρχο για μένα αυτή η εμπιστοσύνη»

Πόσο σημαντικό είναι να ακούς τον πρόεδρο όταν είχε τεθεί θέμα για σένα να λέει πως αν φύγει ο Μάκης ο Μπελεβώνης θα φύγω και εγώ;

«Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό αυτή η εμπιστοσύνη. Ήταν το κυρίαρχο για μένα. Αν ένιωθα κάποια στιγμή πως δεν ήταν ειλικρινής αυτή η εμπιστοσύνη αλλά μια απλή στήριξη σε έναν συνεργάτη, ήταν ειλικρινέστατη όλη την στιγμή και αυτό με ενδιέφερε. Ένιωθα πως οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ομάδα και κυρίως ο πρόεδρος με στήριζαν πραγματικά. Πολλές φορές ένα χτύπημα στην πλάτη ακόμα και σε λάθος που έχει γίνει είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ξαναλέω πως ο χρόνος είναι αυτός που δείχνει τα πάντα. Είναι καθρέφτης».

Μιας και λέμε για χρόνο. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για τον Παναιτωλικό;

«Τίποτα, πλέον νομίζω πως ο Παναιτωλικός έχει φτάσει και έχει πετύχει κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρόεδρο, πολλά και σημαντικά πράγματα. Νομίζω πως στα όνειρα του πιο αισιόδοξου φιλάθλου αυτή η πορεία που βιώνουμε σήμερα δεν υπήρχε. Φάνταζε πραγματικά όνειρο, αλλά έγινε και πραγματοποιήθηκε. Από εκεί και πέρα αυτό που θέλουμε ξέροντας πως θα χαρεί ο κόσμος, είναι το θέμα της Ευρώπης που για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι ένας στόχος. Δηλαδή το επόμενο βήμα που θα θέλαμε όλοι είναι αυτό γιατί ξέρουμε πως θα χαρεί ο κόσμος».

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ