Μπαλτάκος: Αποβολή ομάδων για στημένα

Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των “στημένων” αγώνων κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος. Προτείνει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για ομάδες που περιλαμβάνονται στους φακέλους της Sportradar, αφαίρεση βαθμών και αποβολή τους αν είναι υπότροπες:

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα λεγόμενα «στημένα παιχνίδια» ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η ΕΠΟ δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την διεξαγόμενη ποινική έρευνα. Η ΕΠΟ έχει μόνο πειθαρχική διαδικασία επί των εμπλεκομένων ομάδων, μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία αποτελείται από τακτικούς δικαστές και δρα ανεξάρτητα.

Για την αποτελεσματική υποβοήθηση του έργου των τακτικών δικαστών προτείνω τα ακόλουθα:

1. Κατάργηση της πολύμηνης και αναποτελεσματικής ανακριτικής διαδικασίας και απευθείας παραπομπή των ομάδων σε δίκη, αφού το μόνο στοιχείο που έχει στην διάθεσή της η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι η έκθεση της εταιρείας Sportradar και τίποτα άλλο. Ούτε έγγραφα, ούτε μάρτυρες, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε κατασχεμένα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Τί ανάκριση να κάνει?

2. Άμεσα – εντός πέντε ημερών – επιβολή ποινής στην ομάδα, για την οποία λαμβάνεται φάκελος από την Sportradar ως ακολούθως:

α) Για τον πρώτο φάκελο χρηματικό πρόστιμο 100.000 Ευρώ, μετά από προηγούμενη ακρόαση, αλλά με αντιστροφή του βάρους απόδειξης. Η ομάδα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της, όχι η Επιτροπή την ενοχή της ομάδας.

β) Για τον δεύτερο φάκελο αφαίρεση 5 βαθμών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 Ευρώ.

γ) Για τον τρίτο φάκελο αποβολή από το πρωτάθλημα.

Εννοείται ότι η έφεση δεν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, θα αφορά δε μόνο το οικονομικό σκέλος της απόφασης, όχι το πειθαρχικό.

Επειδή οι τακτικοί Δικαστές δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινές μόνο με ενδείξεις και πιθανολόγηση απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υποβοήθηση και στήριξη τους ως προς αυτό.

Μια τέτοια συνολική νομοθετική παρέμβαση, εκ μέρους ΕΠΟ και Πολιτείας, θα οδηγήσει στην άμεση καταστολή του φαινομένου πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα.

Αντίθετα η διεξαγόμενη ποινική έρευνα είναι μυστική και θα περάσουν χρόνια πριν φτάσουμε σε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.

Σχετική απόφαση θα ληφθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της 20ης Ιουλίου, αφού εισακουστούν οι αντίστοιχες προτάσεις των Τακτικών Δικαστών και της Νομικής Υπηρεσίας».

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ