Από το… πουθενά στην κορυφή! (vid)

Η 4η Ιουλίου είναι ημέρα που γράφηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και για πάρα πολλά χρόνια θα θυμίζει αυτό που πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Ένα θαύμα στο οποίο κανείς δεν πίστευε. Ένας Ευρωπαϊκός τίτλος για μια χώρα που έως τότε δεν είχε νίκη, δεν είχε σημειώσει γκολ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Η Ελλάδα κατέκτησε το Euro 2004 κόντρα στα προγνωστικά, κόντρα στη λογική!!! Άνοιξε και έκλεισε εκείνη τη διοργάνωση κερδίζοντας τη διοργανώτρια Πορτογαλία. Και ενδιάμεσα μεγαθήρια όπως η Γαλλία και η Τσεχία.

4 Ιουλίου 2004 όλη η χώρα στο πόδι. Ο μεγάλο τελικός!!! Στο 57′ ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραχωρεί κόρνερ σε προσπάθεια να ανακόψει τον Σεϊταρίδη. Ο Μπασινάς εκτελεί, ο Χαριστέας με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 0-1. Σκορ που έμεινε ως το τέλος. Σκορ που έφερε τη χώρα μας στην κορυφή. Θαύμα που θα συζητιέται στους αιώνες…

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Γιαννακόπουλος (76′ Βενετίδης), Βρύζας (81′ Παπαδόπουλος), Χαριστέας.

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Ανδράδε, Κοστίνια (61′ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74′ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43′ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Εκείνη τη χρονιά ο Παναιτωλικός ήταν επίσης πρωταθλητής. Πρωταθλητής στη μίζερη Ελληνική Δ’ Εθνική! Το επόμενο καλοκαίρι (έχοντας φτάσει στα όρια της διάλυσης) η έλευση Κωστούλα άνοιξε το δρόμο να φτάσει ψηλά. Τόσο ψηλά που κανείς δεν φαντάζονταν τότε. Από τη Γ’ βρέθηκε στη Β’, από εκεί στη Super League για 8 σεζόν.

Όπως η Εθνική: Από το πουθενά στην κορυφή! Έτσι μπόρεσε να φέρει στο Αγρίνιο παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας.

Τρεις από τους πρωταγωνιστές του τελικού στο “Ντα Λουζ” έγιναν μέλη της κυανοκίτρινης οικογένειας. Πρώτα ο σκόρερ του τελικού Άγγελος Χαριστέας που επαναπατρίστηκε μετά από πολλά χρόνια που αγωνίζονταν σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για χάρη του Παναιτωλικού το καλοκαίρι του 2011 και έκλεισε την καριέρα του στο Αγρίνιο.

Μετά ήρθε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που και αυτός τερμάτισε στον Παναιτωλικό την μεγάλη ποδοσφαιρική του καριέρα. Πριν τρία χρόνια το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας παραδόθηκε στον “κολοσσό” Τραϊανό Δέλλα, τον σκόρερ του ημιτελικού.

Ας θυμηθούμε κι ένα video από αγώνα του Παναιτωλικού λίγο πριν το Euro 2004:

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ