ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ σημαίνει…

Ο ιστορικός και λαοφιλής σύλλογος της Αιτωλοακαρνανίας γιορτάζει σήμερα τα 90 χρόνια ζωής και το AgrinioSports.gr παρουσιάζει την ακροστιχίδια με το τι σημαίνει Παναιτωλικός! Έννοιες και αξίες σταθερές στον χρόνο!

Πίστη… Ούτε πρωταθλήματα, ούτε Κύπελλα, ούτε Ευρώπη! Κι όμως ο κόσμος του Παναιτωλικού δεκαετίες ολόκληρες έχει αποδείξει πόσο πιστός είναι στην ομάδα του. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύλλογο κι από φιλάθλους που δεν έχουν καμία σχέση με το Αγρίνιο!

Αγρίνιο. Μια πόλη, μια ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι το Αγρίνιο δεν έχει και πάρα πολλούς λόγους να ακούγεται συχνά. Ο Παναιτωλικός πάντως είναι ο σημαντικότερος. Ειδικά από την εποχή που ο σύλλογος… μονιμοποίησε την παρουσία του στην Σούπερ Λίγκα, όλο και περισσότερο διαφημίζεται με κάθε τρόπο η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

Νοσταλγία. Παναιτωλικός δεν είναι μόνο Σούπερ Λίγκα, «ηχηρά ονόματα» και λάμψη. Παναιτωλικός είναι το ξερό γήπεδο, Παναιτωλικός είναι η απαξίωση την εποχή του «Σταδίου», Παναιτωλικός είναι οι… σκάρτες διοικήσεις του, Παναιτωλικός είναι το μπαράζ της Νέας Σμύρνης, Παναιτωλικός είναι η ταπείνωση της Βάρδας, Παναιτωλικός είναι οι υποδοχές από χιλιάδες κόσμο τα ξημερώματα. Παναιτωλικός είναι για τον καθένα πολλές μικρές ή μεγάλες στιγμές νοσταλγίας από ένα παρελθόν που δεν πρέπει και δεν γίνεται να ξεχαστεί.

Αγώνες. Εκατοντάδες όλα αυτά τα 90 χρόνια. Μέσα στο γήπεδο, σε γραφεία, στην εξέδρα, στην κοινωνία. Αυτό πρεσβεύει ο Παναιτωλικός, αυτός είναι και ο κόσμος του. Αγωνιστικές που παρά τις αντίξοες συνθήκες παλεύουν, επιβιώνουν και κερδίζουν.

Ιστορία 90 χρόνων! Αυτή γιορτάζει σήμερα ο Παναιτωλικός. Από το μακρινό 1926 μέχρι το 2016 που ζούμε, ο Τίτορμος πέρασε πολλά. Δεν λύγισε. Ταλαιπωρήθηκε, αλλά δεν τα παράτησε. Άντεξε, μόνος κόντρα σε όλους και σήμερα είναι εδώ να απασχολεί όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα μόνο για καλούς λόγους.

Τιμιότητα. Πόσοι και πόσοι που δεν έχουν σχέση με τον σύλλογο δεν έχουν πει την φράση «γουστάρουμε τον Παναιτωλικό γιατί είναι καθαρός». Πόσοι και πόσοι δεν προσπάθησαν να τον… ανεβάσουν σε διάφορα άρματα; Όμως η λέξη ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ είναι ψηλά στο «κυανοκίτρινο» λεξιλόγιο!

Ωρα για την υπέρβαση. Πέρσι ο Παναιτωλικός βρέθηκε μια ανάσα από το Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φέτος παρά το εξαιρετικά κακό ξεκίνημα, στου… δρόμου τα μισά γύρισε τον διακόπτη και η ομάδα βρέθηκε ψηλά στην βαθμολογία. Πιθανότατα ούτε και φέτος θα προλάβει το «τρένο των πλέι οφ» όμως είναι πλέον φανερό πως η ώρα για την μεγάλη υπέρβαση έφτασε. Κάποιες στοχευμένες και σωστές κινήσεις το καλοκαίρι κι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και επιβάλλει η ιστορία της ομάδας.

Λαός. Δεν θα υπήρχε ο Τίτορμος χωρίς τον λαό του. Παναιτωλικός και κόσμος είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτός τον κράτησε στα δύσκολα, αυτός τον χειροκρότησε στις σπουδαίες στιγμές, αυτός είναι πάντα εγγύηση για να έχει μέλλον ο σύλλογος.

Ιδανικά. Με το ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ στην ταυτότητα του, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα του, ο Παναιτωλικός υπηρέτησε σε δύσκολες εποχές με πιστό τρόπο πολλά ιδανικά. Αυτό είναι που τον έκανε να ξεχωρίζει. Αυτό είναι που του έδωσε την θέση που του αξίζει στην Αγρινιώτικη κοινωνία.

Κλουβί. Το γήπεδο του Παναιτωλικού. Αυτό που πολλές δεκαετίες πριν διάφοροι φίλοι της ομάδας έφτιαξαν με προσωπική εργασία. Με πέτρες στις πλάτες, κουβαλώντας χώμα, τσιμέντο και οτιδήποτε άλλο. Κάπως έτσι έγινε η μάντρα και η μικρή εξέδρα και λίγο αργότερα και η μεγάλη. Γήπεδο ξερό και πολλά χρόνια μετά με χόρτο. Και την τελευταία δεκαετία ένα… κόσμημα. Ένα γήπεδο που έχει… δει πολλά, έχει ζήσει μεγάλες στιγμές και κάθε γωνιά του έχει να διηγηθεί πολλές-πολλές ιστορίες!

Οραμα. Όλες αυτές τις δεκαετίες ο Παναιτωλικός, είτε σε εύκολα, είτε σε δύσκολα χρόνια ενέπνευσε τον κόσμο του. Τον έκανε να χαρεί και να ελπίζει. Πλέον του έχει δώσει και όραμα για τα επόμενα χρόνια. Ένα όραμα που περνάει τα Ελληνικά σύνορα. Μια παρουσία σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί όραμα για τους χιλιάδες «κυανοκίτρινους» φιλάθλους και όνειρο για τους διοικούντες τον σύλλογο. Και μην ξεχνάτε πως τα όνειρα είναι για να γίνονται πραγματικότητα…

Συνεχίζεται… Ο Παναιτωλικός γιορτάζει τα 90 του χρόνια, αλλά η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζεται και με αισιόδοξη ματιά για ακόμη πιο λαμπρές σελίδες, καλύτερες μέρες και μεγαλύτερες επιτυχίες.

Μοιράσου το: