«Θέλουμε γεμάτο γήπεδο»

Στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92.8» μίλησε ο Γρηγόρης Μάκος, για τον Παναιτωλικό της νέας σεζόν και ζήτησε από τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό της ομάδας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
-Πως ήρθε η πρώτη νίκη του Παναιτωλικού μετά από 33 παιχνίδια Super League στην Αττική;

Το είχα πληροφορηθεί ότι ο Παναιτωλικός δεν είχε κερδίσει στην Αθήνα σε επίπεδο Super League. Μας ενημέρωσε και ο προπονητής για τη σπουδαιότητα που θα είχε μια τέτοια νίκη. Εμείς όμως πηγαίναμε με τα πόδια «κάτω» γιατί ερχόμασταν από μία κακή εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να τη διαγράψουμε. Το να καταφέρεις σε μια εβδομάδα να αλλάξεις την εικόνα σου, δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Μέσα από αυτό ήρθε η νίκη. Σίγουρα χαροποίησε τον κόσμο.

-Σε φόβισε το γεγονός ότι είχατε δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα;

Ακόμα έχουμε. Έρχεται ένα δύσκολο παιχνίδι. Όταν ξεκινάς με ΑΕΚ και Πανιώνιο, που έχει καλή ομάδα και μετά έχεις ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Παναθηναϊκό είναι δύσκολα. Καμία ομάδα της δυναμικότητάς μας δε θέλει ένα τέτοιο πρόγραμμα στο ξεκίνημα. Αυτό έτυχε όμως και με αυτό θα πάμε. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι και πρόπερσι δε χάσαμε στην Τούμπα. Φέτος δεν έγινε, αλλά κάποιες ήττες σαν αυτή τις θεωρείς και λίγο εντός προγράμματος. Και φέτος οι τέσσερις ομάδες έχουν δυναμώσει πάρα πολύ. Νομίζω ότι θα δυσκολευτούμε όλες οι ομάδες να κόψουμε βαθμούς από τους «μεγάλους». Εμείς έχουμε μπροστά τον Παναθηναϊκό και θέλουμε να του βάλουμε δύσκολα. Ελπίζω στην προσπάθεια αυτή να βοηθήσει ο κόσμος και να μας στηρίξει. Να είναι γεμάτο το γήπεδο, καθώς έχω διαπιστώσει ότι ο Παναιτωλικός έχει την αγάπη του κόσμου και θέλω να ζήσω και σαν παίκτης αυτό που έζησα σαν αντίπαλος όταν αγωνίστηκα στο Αγρίνιο.

-Υποστήριξαν αρκετοί ότι ο Παναιτωλικός κέρδισε επειδή ο Ατρόμητος είναι κακός αυτή την περίοδο. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

Και πέρσι στον Ατρόμητο που ήταν πολύ καλός, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο αλλά δεν πήραμε τίποτα. Ο Ατρόμητος έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο και σίγουρα μέτρησε ότι δεν είχε κόσμο. Πρέπει να σκεφτούμε όμως και τις πορείες που έκανε ο Ατρόμητος τα τελευταία χρόνια. Στεκόμαστε στη νίκη, αλλά σίγουρα πρέπει να την ξεχάσουμε γιατί μπροστά μας έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Μέσα από τη δουλειά μας μπορούμε να τα καταφέρουμε το Σάββατο.

-Θεωρείς ότι σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το ότι ο Ατρόμητος ήταν με την πλάτη στον τοίχο ή ότι έπαιζε χωρίς τους φιλάθλους του;

Σίγουρα αν μπω στην πλευρά των παικτών του Ατρομήτου καταλαβαίνω ότι υπήρχε δυσκολία. Το περάσαμε πέρσι κι εμείς με Καλλονή και Πανιώνιο. Είναι δύσκολο να το σηκώσει ψυχολογικά ένας παίκτης. Όσο κι αν ακούγεται αστείο ή ότι είναι δουλειά μας δεν είναι εύκολο. Δε γυρνάς κουμπί. Έχω στενοχωρηθεί που ο κόσμος που αγαπάει την ομάδα λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Δε μπορεί να χρεώνουμε σε έναν παίκτη μια καλή ή μια κακή εμφάνιση. Δε φταίει ποτέ ένας. Είναι ομάδα. Ας έρθει κάποιος να δει τις προπονήσεις και αν είναι σωστά τότε εντάξει. Σίγουρα υπάρχουν κρίσεις, αλλά δε μπορεί να τις περνάμε και να βγαίνουν προς τα έξω σα δεδομένα. Ας πούμε πέρσι μου λέγανε ότι άκουγαν πολλά ο Μύγας και ο Πασάς τα προηγούμενα χρόνια. Είναι νέοι παίκτες που τώρα βγαίνουν. Θέλουν μια στήριξη και βοήθεια. Ας σταματήσει το ότι φταίνε οι Έλληνες παίκτες. Σε ομάδες σαν τον Παναιτωλικό δεν υπάρχει ένα αστέρι. Δεν υπήρχαν στο παρελθόν οι σούπερ παιχταράδες. Κακές ημέρες υπάρχουν για όλους. Στο πρώτο παιχνίδι αδικήσαμε τους εαυτούς μας, όπως και στο φιλικό με τη Λάρισα. Στην προετοιμασία που πολύς κόσμος δεν την είδε πήγαμε πολύ καλά. Θα αναφέρω το παράδειγμα του Λουκά του Βύντρα που στον Παναθηναϊκό τον έβριζε όλος ο κόσμος, αλλά πάντα ήταν βασικός όσοι προπονητές κι αν πέρασαν. Θεωρώ ότι προχθές ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε. Εγώ όταν δε μπορώ να κάνω το παραπάνω, θα κάνω αυτό που μπορώ. Αυτό συνέβη με τον Ατρόμητο. Ο καθένας είχε το ρόλο του.

-Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι για τον Παναιτωλικό;

Ο Πρόεδρος θέλει να δει την ομάδα του ψηλά και θεωρώ ότι ο Παναιτωλικός έχει όλα τα φόντα να το πετύχει. Ο Αστέρας Τρίπολης για παράδειγμα που τα τελευταία χρόνια είναι ψηλά, δεν έχει τη στήριξη και τον κόσμο που έχει ο Παναιτωλικός. Εγώ θέλω να παίζω με τον κόσμο στο γήπεδο, γιατί ξέρω ότι αγαπάνε τον Παναιτωλικό και τον στηρίζουν. Δε μιλάω μόνο για τους οργανωμένους. Έχω έρθει σαν παίκτης της ΑΕΚ όταν ήταν και οι οργανωμένοι. Πρέπει να έρχεται ο κόσμος και να στηρίζει. Αν ένας παίκτης κάνει κάποια λάθη και τα ακούει από τον κόσμο θα κάνει ακόμα περισσότερα. Πρέπει να στηριχθούν τα παιδιά. Εγώ θέλω η ομάδα να είναι ανταγωνιστική, να λένε οι αντίπαλοί μας ότι παίζουν με τον Παναιτωλικό και το παιχνίδι χρειάζεται προσοχή, να έρχεται ο κόσμος και να ευχαριστιέται το πως παίζει η ομάδα και μέσα από αυτό θα έρθουν τα αποτελέσματα. Να ξεμπλέξουμε γρήγορα με όποια κακή σκέψη και μετά να παίζουμε καλύτερα. Γιατί τα τελευταία χρόνια που έχω επιστρέψει το πρωτάθλημα είναι καλύτερο. Δυναμώνουν πολλές ομάδες και υπάρχουν πολύ ανταγωνιστικά παιχνίδια.

-Ο κόσμος σου λέει για την ομάδα όταν σε βρίσκει εκτός γηπέδου;

Αυτό που έχω εισπράξει είναι πολύ θετική αύρα που με ικανοποιεί. Είναι ευχάριστο για έναν παίκτη να του συμπεριφέρεται καλά ο κόσμος. Αλλά θέλω να το ζήσω και στο γήπεδο. Να έρθει σε όλα τα παιχνίδια. Αυτό που βλέπω έξω να το δω και μέσα. Εγώ νιώθω κοντά με όλους, μιλάω με τον κόσμο και θεωρώ ότι αξίζουμε τη συμπάθειά τους. Και αυτό μας το βγάζει ο κόσμος.

-Κρίνουμε πιο εύκολα τους δικούς μας από τους ξένους παίκτες;

Αυτό που έχουμε εδώ είναι πολλές εφημερίδες και αρκετή κριτική. Είναι δύσκολο για ένα παίκτη να δέχεται από παντού ισχυρή κριτική. Πρέπει όλοι να νιώσουν πως είναι μέσα στο γήπεδο. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η σκληρή κριτική. Υπάρχει κριτική προς τους δικούς μας παίκτες, αλλά όχι στο βαθμό που υπάρχει στο εξωτερικό. Η πίεση εδώ είναι λιγότερη από άλλες ομάδες που έπαιξα. Όχι όμως αδιαφορία. Άντε να έχεις διακόσια άτομα μετά από μια κακή εμφάνιση. Σε μια ομάδα πρέπει να γίνεται και η αυτοκριτική.

-Με τον Ατρόμητο ήταν καλή εμφάνιση δική μας ή κακή του Ατρόμητου;

Ήταν έξυπνη εμφάνιση και διαχείριση. Όταν υπάρχει πίεση και μια κακή εμφάνιση τότε θες το αποτέλεσμα. Φανταστείτε να πηγαίναμε χωρίς βαθμό με τον Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι απειληθήκαμε ελάχιστα από τον Ατρόμητο. Αλλά σίγουρα θα ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι αν είχε άλλη κατάληξη η φάση του Λε Ταλέκ στο 35΄. Με το αν όμως δεν παίζεις ποδόσφαιρο. Παίξαμε έξυπνα και κλείσαμε καλά τον Ατρόμητο.

-Τι θα αντιπαρατάξει ο Παναιτωλικός απέναντι στον Παναθηναϊκό το Σάββατο;

Θέλει μεγαλύτερη προσοχή από τον Ατρόμητο. Είναι καλύτερη ομάδα από πέρσι, αλλά με στενοχωρεί που δε βλέπω Έλληνα παίκτη στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έχει επίθεση – «φωτιά» – και συνολικά μεσοεπιθετικά είναι πολύ καλός. Είναι δυνατή ομάδα και είναι δύσκολο επειδή εμείς μεσοαμυντικά δεν έχουμε βρει τα πατήματά μας μετά και τον τραυματισμό του Παπάζογλου. Εμείς θα βρούμε το ρυθμό μας και θα αποδώσουμε καλό ποδόσφαιρο. Το σημαντικό είναι να έχει μια ομάδα πλήρες ρόστερ και ο Παναθηναϊκός το έχει. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει σε μια δύσκολη έδρα όπως η δική μας και θα κοιτάξουμε να τον αιφνιδιάσουμε. Θεωρώ ότι θα δούμε ένα καλό παιχνίδι, όπως με την ΑΕΚ πέρσι. Και μακάρι να έχουμε και το ίδιο αποτέλεσμα. Βοηθάει και το γήπεδο σε αυτό. Και πέρσι από τον Παναθηναϊκό χάσαμε από λάθη μας, ενώ ήμασταν καλοί.

-Ο Παναιτωλικός κοντράρει τους «μεγάλους» στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να το κάνει και το Σάββατο αυτό;

Βεβαίως είναι σε θέση να το κάνει. Η νίκη με τον Ατρόμητο μας δίνει άλλη ψυχολογία
για το Σάββατο. Σίγουρα το έχουμε σβήσει και πάμε στο επόμενο παιχνίδι. Βάσει της εικόνας στην προετοιμασία μπορούμε. Παίξαμε με καλές ομάδες και δείξαμε καλό πρόσωπο. Ακόμα και με τη Φιορεντίνα παρά το βαρύ 3 – 0 δείξαμε καλά στοιχεία. Γι’ αυτό απελπίστηκα με τη Λάρισα, γιατί πήγαμε καλά στην προετοιμασία.
Είναι σε θέση ο Παναιτωλικός να λέει ότι είναι βαρύ σκορ ένα 3 – 0 από τη Φιορεντίνα;
Εγώ προσωπικά επειδή έχω παίξει και με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες το θεωρώ βαρύ σκορ. Δεν πας με κατεβασμένα χέρια. Τότε όμως ήταν το πρώτο φιλικό μας και είχαμε μόνο κέρδη. Ήταν η πρώτη φορά που ο Παναιτωλικός προετοιμάστηκε στο εξωτερικό και έπαιξε με καλές ξένες ομάδες. Είναι διαφορετικό από το να πηγαίναμε στο Καρπενήσι και αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε μια τέτοια προετοιμασία.

-Σκέφτηκες ότι για σένα θα ήταν ένα δύσκολο ξεκίνημα απέναντι στις πρώην ομάδες σου την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο;

Πλέον όχι. Όταν αντιμετώπισα πρώτη φορά τον Πανιώνιο ήταν ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα. Με την ΑΕΚ δεν είχα πρόβλημα με τον κόσμο. Με αγαπούσαν. Πέρσι με την ΑΕΚ ήταν λίγο παράξενα για μένα, αλλά το ξεπέρασα γρήγορα. Με τον Πανιώνιο ήταν δύσκολα τον πρώτο καιρο, γιατί ήμασταν οικογένεια.

-Ποιους παίκτες από τον Παναιτωλικό θα έπαιρνες αν ήσουν προπονητής σε μια ομάδα;

Βάσει της περσινής εικόνας θα έπαιρνα τον Κυριακίδη. Τον ξεχωρίζω και νομίζω ότι έχει θέση στην Εθνική. Και το Βιγιαφάνιες. Και θα έπαιρνα αν και ήταν πολύ τρελός τον Κάπελ. Είχε απίστευτα στοιχεία και προσόντα. Πιστεύω ότι θα τον κέρδιζα.
Πιστεύεις ότι θες ένα λίγο πιο τρελό παίκτη όταν ειδικά ένα παιχνίδι στραβώνει;
Η τρέλα είναι καλή, αλλά χρειάζεται ένα όριο. Δε μου αρέσει να έχω συμπαίκτες που δεν καταλαβαίνουν την προσπάθεια. Τον Κάπελ θα τον έπαιρνα σε μια ομάδα, γιατί πιστέυω ότι θα κατάφερνα να του μεταφέρω αυτά που έχω μάθει από μεγαλύτερους παίκτες. Ο Κάπελ έχει προσόντα και μπορεί να συγκριθεί με το Ροντρίγκεζ του ΠΑΟΚ και ίσως να είναι και καλύτερος.

-Ο κόσμος στο Αγρίνιο σε αντιμετωπίζει σαν ένα παίκτη σημαντικό που έχει κάνει αξιοπρόσεκτη καριέρα;

Αυτό το ένιωσα από την πρώτη μέρα. Από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησα. Όταν υπάρχει θετική αύρα, γουστάρω και εγώ να παίζω. Σε όποια θέση κι αν είναι.

-Η θέση που θέλεις να παίζεις ποια είναι;

Όλα τα χρόνια έχω παίξει σε αρκετές θέσεις, αλλά προτιμώ να παίζω σαν εξάρι. Είναι η θέση που παίζω τώρα. Πέρσι βγήκε σε πολλά παιχνίδια η δουλειά στην άμυνα. Πολλά εξάρια γύρισαν στην άμυνα. Ο Κατσουράνης και ο Τζιόλης στην Ελλάδα και ο Μασεράνο που είναι μεγάλο παράδειγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι ξεκινάει από την άμυνα και είναι πιο θεαματικό όταν μια ομάδα ξεκινάει στρωτά από την άμυνα.

-Πως επηρεάζει η διοικητική σταθερότητα τον Παναιτωλικό σε σχέση με ομάδες που δεν την έχουν όπως ο Πανιώνιος;

Ο Πανιώνιος πάντα έβγαζε το οικογενειακό κλίμα. Έχει φιλόδοξους παίκτες την τελευταία διετία. Αν υπήρχαν παίκτες πιο μεγάλοι σε ηλικία ή αρκετοί ξένοι μπορεί να ήταν διαφορετικά. Ο Πανιώνιος στηρίζεται στα παιδιά του. Και δεν είναι ρατσιστικό με τους ξένους παίκτες. Σε εμάς ο Μαρκόφσκι και ο Πάουλο τιμάνε την ομάδα. Όταν η ομάδα θα μου προσφέρει όλα τα καλά θα κάνω το καλύτερο. Στην ΑΕΚ ας πούμε υπήρχε μουρμούρα. Υπήρχαν παίκτες που έλεγαν «είμαι απλήρωτος και θα πάω για προπόνηση»;

-Τι έχεις να πεις για το Φώτη Κωστούλα και το Γιάννη Ματζουράκη;

Ο κύριος Κωστούλας είναι σιγουριά για όλους μας. Και νομίζω ότι του χρωστάνε πολλά εδώ στο Αγρίνιο με τα πράγματα που υπήρχαν και τα σημερινά δεδομένα. Θεωρώ ότι μπορεί να κάνει πράγματα και να τρελαθούν όλοι με τον Παναιτωλικό. Μπορεί να βοηθήσει πολύ τον Παναιτωλικό και να τον ανεβάσει επίπεδο. Ο κύριος Ματζουράκης είναι πολύ έμπειρος προπονητής και λάτρης της πειθαρχίας. Βοήθησε πολύ την ομάδα από την ημέρα που ήρθα και αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα.

-Όταν έγινες πρωτοσέλιδο ένα ολόκληρο καλοκαίρι επηρεάστηκες;

Σίγουρα γιατί τότε ήμουν μικρότερος και η διαχείριση ήταν διαφορετική. Όμως δεν υπήρχαν αυτά που γράφονταν. Η μοναδική πρόταση που ήρθε τελικά ήταν αυτή της ΑΕΚ. Οτιδήποτε άλλο γράφτηκε δεν ίσχυε απόλυτα.

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ