Μέγας είσαι Παναιτωλικέ! (3-1)

Ιστορικές στιγμές ζουν όλοι στον Παναιτωλικό, καθώς από σήμερα (31/1) βρίσκονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Μετά το 2-1 της Κρήτης τα «καναρίνια» επικράτησαν του ΟΦΗ και στη ρεβάνς του Αγρινίου (3-1) και πλέον θα αντιμετωπίσουν τον Αρη στους «4» του θεσμού και ένα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με τον Στεργιάκη στο τέρμα, τους Μαλή, Οικονόμου, Μλάντεν στα στόπερ, τον Μαυρία δεξιό μπακ-χαφ, τον Τορεχόν αριστερό, τους Τσιγγάρα, Χατζηθεοδωρίδη, Φ. Ντουάρτε στον άξονα και τους Ντίας, Πέδρο στα φορ.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον Μπάουμαν στην εστία, τους Θοράρινσον, Βούρο, Μπρεσάν τριάδα κεντρικών αμυντικών, τον Αμπάντα αριστερό μπακ-χαφ, τον Μπακού δεξιά, τους Γκλάζερ, Μπάκιτς στα «6αρο-8άρια» και τον Νέιρα κοντά στους Τοράλ, Φελίπε.

Απόλυτο «αφεντικό» ο ΟΦΗ στο πρώτο ημίωρο

Σέντρα στο ματς και οι Κρητικοί που είχαν καινούργιο «λουκ», καθώς το 3-5-2 ή και 3-6-1 όπως και δύναται επίσης να ειπωθεί επειδή ο Τοράλ δεν ήταν κλασικός «φουνταριστός», θέλησαν με το «καλημέρα» να γίνουν τα «αφεντικά» του αγώνα. Επί της ουσίας τα κατάφεραν, αφού κυρίως το πρώτο ημίωρο τους ανήκε. Από τα αριστερά με τον Αμπάντα αλλά ως επί το πλείστων από τον άξονα πίεζαν τα «καναρίνια», διατηρούσαν την κατοχή σε επίπεδα του 65% και «έβγαζαν» φάσεις. Ομως ο Μαλής στο 16′ βρέθηκε σωτήρια, για τα «καναρίνια», στην πορεία της μπάλας μετά από σουτ του Μπάκιτς, ο Στεργιάκης στο 23′ απέκρουσε εντυπωσιακά την «σκαστή» κεφαλιά του Νέιρα, ενώ στις αρχές του αγώνα (3′) τρεις παίκτες τους «μπερδεύτηκαν» στο μισό μέτρο από τα αντίπαλα καρέ. Τα κόρνερ σε αυτό το χρονικό σημείο ήταν 4-1 υπέρ τους και ο αγώνας κυλούσε στο μισό των «κυανοκίτρινων».

Ο Ντίας απειλούσε για τον Παναιτωλικό

Κάπου εκεί όμως ήταν που οι γηπεδούχοι άρχισαν να μπαίνουν στην «εξίσωση» του αγώνα. Ναι μεν εξακολουθούσαν να αναζητούν την μετάβαση και έδιναν χώρο στους αντιπάλους τους, αλλά πλέον «βρίσκονταν». Ο Ντίας στο 30′ «φλέρταρε» με το 1-0 όταν μετά από παράλληλη του Τορεχόν έκανε από θέση φορ το πλασέ με αριστερό, ο Μπάουμαν άλλαξε ελαφρώς την πορεία της μπάλας, αποκρούστηκε από το αριστερό κάθετο δοκάρι του και επέστρεψε στην αγκαλιά του. Στα επόμενα λεπτά οι ευκαιρίες δημιουργήθηκαν τρεις ευκαιρίες (1-2 για τον ΟΦΗ) καθώς ο Ντίας και πάλι απείλησε για τον Παναιτωλικό στο 35′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (το έβγαλε ο αντίπαλος γκολκίπερ), ενώ οι Φελίπε, Μπάκιτς για τους φιλοξενούμενους από περίπου το ίδιο σημείο στα όρια της μεγάλης περιοχής, με στατικό και σουτ σε τρανζίσιον αντίστοιχα (απέκρουσε ο Στεργιάκης και άουτ αντίστοιχα).

Ομορφη «κυανοκίτρινη» συνεργασία για το 1-0

Μέχρι που φτάσαμε στο 38′ όταν τα «καναρίνια» αναπτύχθηκαν πολύ όμορφα, ο Τορεχόν «έκοψε» για τον Ζοάο Πέδρο που με τακουνάκι έπαιξε για τον Ντίας και εκείνος με τη σειρά του έστρωσε λίγο πιο αριστερά για τον Φ. Ντουάρτε, που με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 του Παναιτωλκού.

Οι Κρητικοί ξεκίνησαν το δεύτερο μισό με έναν φορ, τέσσερις μεσοεπιθετικούς και ένα «8άρι»

Πλέον ο ΟΦΗ ήθελε δύο γκολ για να στείλει το ζευγάρι στην παράταση (τρία και άνω για την πρόκριση στο 90λεπτο) και δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια. Αυτόματα με την είσοδο του Ριέρα αντί του Γκλάζερ στον άξονα έπαιξαν φουλ επίθεση και η έναρξη του δεύτερου μισού τους βρήκε με έναν φορ (Φελίπε), τέσσερις μεσοεπιθετικούς (Μπάκου, Τοράλ, Νέιρα, Ριέρα) και ένα «8άρι» (Μπάκιτς). Πλέον η φιλοσοφία τους ήταν «Full Attack» (π.χ. ο Ριέρα ήταν επί χάρτου στο «8»), αλλά οι γηπεδούχοι διαχειρίζονταν τον αγώνα.

Οι γηπεδούχοι πήγαν το ματς εκεί που… ήθελαν, το 2-0 ξεκίνησε από ωραία ενέργεια του Τσιγγάρα

Μάλιστα ο Παναιτωλικός στο 60′ βρήκε και δεύτερο γκολ, όταν άπλωσε ξανά ωραία και σωστά το παιχνίδι του σε μία φάση που ξεκίνησε από εξαιρετική κίνηση του Τσιγγάρα που έπαιξε για τον Λιάβα που μόλις είχε περάσει ως αλλαγή, εκείνος έκανε το γύρισμα, η μπάλα πέρασε από τον Φ. Ντουάρτε και στρώθηκε στον Χατζηθεοδωρίδη που από κοντά «νίκησε» τον Μπάουμαν! Οι γηπεδούχοι είχαν πλέον τον έλεγχο και η «ελευθερία» κινήσεων που τους διακατείχε φάνηκε και στο 63′, όταν μετά από εξαιρετική τους συνεργασία σε «κλειστό» χώρο πλάσαρε ο Ζοάο Πέδρο, αλλά ο πορτιέρε των φιλοξενουμένων απέκρουσε με τα δάχτυλα.

Ο Ισέκα σκόραρε στο ντεμπούτο του, ο Πέρες το… κερασάκι στην τούρτα!

Με αυτά τα δεδομένα μπήκαμε στο τελευταίο 20λεπτο της κανονικής διάρκειας, όπου οι του ΟΦΗ έδειξαν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε ελπίδα πρόκρισης τους αντιστοιχούσε. Περιόρισαν τους γηπεδούχους, πήραν ξανά την κατοχή και το κυριότερο για εκείνους άρχισαν να βρίσκουν κενούς χώρους για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό. Ο Φελίπε στο 69′ απείλησε με σουτ που έβγαλε ο Στεργιάκης και μείωσαν στο 72′ χάρις στην εντυπωσιακή κάθετη του Μπάκιτς και το ωραίο πλασέ του Ισέκα, που βγήκε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων και σκόραρε στο ντεμπούτο του.

Πλέον το παιχνίδι είχε συγκεκριμένο μοτίβο, καθώς οι Κρητικοί έμεναν ψηλά, αλλά οι Αγρινιώτες «απορροφούσαν» την πίεση και εκτός από ένα σουτ του Γκαγιέγος, ο σταθερότατος Στεργιάκης δεν «καρδιοχτύπησε» σε κάποια άλλη περίπτωση. Μάλιστα στο 90’+2′ ο Παναιτωλικός βρήκε και τρίτο γκολ στο τρανζίσιον, όταν ο Ζοάο Πέδρο έπαιξε για τον Σενγκέλια στον κενό χώρο, ο Γεωργιανός βρήκε τον Λιάβα και εκείνος «έστρωσε» στον Περες που ακολούθησε τη φάση σαν «τρέιλερ» και με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

MVP: Ο Στεργιάκης. Ο 25χρονος πορτιέρε κράτησε όρθιο τον Παναιτωλικό στο πρώτο ημίχρονο που δέχθηκε αρκετές φάσεις, ενώ στο δεύτερο ήταν σταθερότατος στις εξόδους και εκ νέου επενέβη σωστά.

Στο ύψος του: Πολύ καλό ματς από τους Φ. Ντουάρτε, Ντίας, Τσιγγάρα, Μαλή. Λιάβα αλλά και εν γένει από όλους τους «κυανοκίτρινους».

Αδύναμος κρίκος: Ο Μπάκου. Επαιξε για 55′ σε όλη τη δεξιά πλευρά του ΟΦΗ. Δεν «φάνηκε» και ο Τορεχόν τα πήγε πάρα πολύ καλά ανασταλτικά πάνω του. Μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο τόσο το δοκάρι του Ντίας όσο και η φάση του 0-1 ξεκίνησαν από την πλευρά του.

Η «γκάφα»: Στο 3′ τρεις παίκτες του ΟΦΗ βρέθηκαν φάτσα με την εστία του Παναιτωλικού, αλλά ουδείς κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα αφού έδειξαν να «μπερδεύονται».

Το «στραγάλι»: Ματς χωρίς πολλές διακοπές, το VAR επενέβη ουσιαστικά μόνο στις καθυστερήσεις με σκοπό να τσεκάρει αν ο Λιάβας που έδωσε την ασίστ στον Πέρες ήταν εκτεθειμένος ή όχι.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Στο Αγρίνιο γράφτηκε ιστορία και ο Παναιτωλικός προκρίθηκε για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ολα μάλλον κρίθηκαν στο πρώτο ημίωρο, όπου ο ΟΦΗ δεν εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή του και τις φάσεις που έβγαλε. Τα «καναρίνια» εκμεταλλεύτηκαν τις δικές τους και έτσι πήραν το «εισιτήριο» για τους «4».

Πηγή: Gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ