Ποιος να απαντήσει αν θα αρχίσει…

Το Σάββατο 20 Αυγούστου έχουν οριστεί οι πρώτοι αγώνες του πρωταθλήματος της Super League. Τρεις μέρες νωρίτερα κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει «σέντρα». Κανείς δεν ξέρει αν θα αρχίσει ή όχι το πρωτάθλημα. Κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη ενός «πολέμου» που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

Ας δούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν…

 

Η ΕΠΟ αναγκάστηκε να συστήσει Επιτροπή Δεοντολογίας μετά από παρέμβαση της UEFA, αλλά την 1η Αυγούστου άλλαξε αυθαίρετα τη σύνθεσή της που αποτελούνταν από τακτικούς Δικαστές. Ο Κοντονής έστειλε επιστολή σε UEFA και FIFA για το πραξικόπημα της Διοίκησης της ΕΠΟ.

Η επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνομαι  απευθείας στην ΦΙΦΑ, δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να διακόψει κάθε επαφή με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία  μετά την τελευταία πραξικοπηματική και παράνομη απόφαση της  να «αναδιαρθρώσει» μονομερώς  και απρόκλητα τη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων της, παραβιάζοντας κατάφορα υφιστάμενες συνταγματικές διατάξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, και την από 04.08.2016 απαντητική επιστολή μη συμμόρφωσης της ΕΠΟ.

Πρόκειται για πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, η οποία αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την προσέγγιση της ΕΠΟ στο μείζον θέμα της απονομής Δικαιοσύνης και της ισονομίας στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρόκειται, ακόμα, για ωμή συστημική παρέμβαση επί  τακτικών δικαστών (!), οι οποίοι απροκάλυπτα  διαχωρίζονται σε «αρεστούς» και μη και εν τέλει μετατρέπονται από ανεξάρτητα δικαιοδοτικά όργανα σε διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΠΟ!!!!

Είναι σαφές ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας, με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί αφενός να διαιωνίσει τις πελατειακές της σχέσεις με συγκεκριμένα  ποδοσφαιρικά κέντρα και αφετέρου να εκφοβίσει κάθε ευσυνείδητο δικαστή στην άσκηση των καθηκόντων του.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, μόλις έναν χρόνο μετά την καθιέρωσή τους με το Ν.4326/15, πλέκει το εγκώμιό τους για την εξαιρετική άσκηση των καθηκόντων τους και την επιβολή της ισονομίας στο ποδόσφαιρο, μη λαμβάνοντας υπόψη μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά τηρώντας στο ακέραιο το Νόμο.

Τα παραπάνω  επιβεβαιώνει με εκκωφαντικό τρόπο η επιστολή-κόλαφος του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Γεωργουλέα, την οποία και σας κοινοποιώ, και η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα  την διοίκηση της ΕΠΟ και τους φερόμενους ως νομικούς ισχυρισμούς της, οι οποίοι αγγίζουν το όριο της γελοιότητας.

Το περιεχόμενο της επιστολής με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και αποτελεί επιβεβαίωση των απόψεων που είχα εκφράσει τον Μάιο του 2015, στους εκπροσώπους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ και στους νομικούς τους συμπαραστάτες. Αποτελεί δε πλέον το νομικό οδηγό για τις περεταίρω νομοθετικές πρωτοβουλίες μας. 

Κύριε Πρόεδρε,

Επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι η Λειτουργική Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατεύεται από πλέγμα Νόμων και Διατάξεων στην Ελλάδα.

Πράξεις πραξικοπηματικού χαρακτήρα που επιχειρούν να καταστρατηγήσουν συνειδητά και κατά συρροή το νομικό πλαίσιο που διέπει όλους τους Έλληνες πολίτες και τα νομικά πρόσωπα είναι απαράδεκτες και η Κυβέρνηση θα αντιδράσει μέχρι τέλους.

Η δε συμπεριφορά της ΕΠΟ επιβεβαιώνει την διαχρονική άποψη των προϊσταμένων του Αθλητισμού στην χώρα, βάσει της οποίας ΜΟΝΟΝ η νομοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων μπορεί να προασπίσει το ποδόσφαιρο και την κοινωνία από τα νοσηρά φαινόμενα του σημερινού τρόπου διοίκησης του Ελληνική Ποδοσφαίρου.

Κατόπιν αυτών σας γνωστοποιώ ότι στην περίπτωση που η διοίκηση της ΕΠΟ δεν αποκαταστήσει πάραυτα τη νομιμότητα των δικαιοδοτικών και πειθαρχικών οργάνων κι επιτροπών της, και δεν δεσμευθεί ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με θέματα απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης, η Ελληνική Κυβέρνηση:

1.Διακόπτει οριστικά κάθε επαφή και επικοινωνία με την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ.

Σας καλεί όπως ενεργοποιήσετε την διάταξη του καταστατικού της ΦΙΦΑ, διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, αποτελούμενη από  προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ 

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής  των Ελλήνων, η Κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές  πρωτοβουλίες, που κρίνει αναγκαίες .

Υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ΔΕΝ πρόκειται να αρχίσει και να διεξαχθεί στην Ελλάδα μέχρι την τελική εκκαθάριση της παρούσας κατάστασης.

Καθεστώς ανομίας, συστηματικής παραβίασης του νομικού πλαισίου της χώρας και δημιουργίας συνθηκών πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής και βίας, δια μέσω του ποδοσφαίρου, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά ή να αποτελέσουν αντικείμενο περεταίρω συζήτησης.

Σας εκφράζω δε και την προσωπική μου ενόχληση διότι όλα αυτά ακολούθησαν προσωπική μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της  ΕΠΟ κ. Γκιρτζίκη, κατόπιν δικής σας  διαμεσολάβησης, στις 21 Ιουλίου 2016, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα και ο Πρόεδρος της ΕΠΟ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν εφεξής μονομερείς ενέργειες  που θα δυναμιτίσουν το κλίμα και την κοινωνική ειρήνη, ενόψει της έναρξης των πρωταθλημάτων και των εκλογών στην ομοσπονδία.

Σε αντίθεση με όλα αυτά, την επομένη της αναχώρησής μου στο Ρίο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΕΠΟ προχώρησε στην «αναδιάρθρωση» των πειθαρχικών της οργάνων, κρατώντας μάλιστα μυστική την παρέμβαση αυτή ακόμα και από το Συμβούλιο Διευθύνσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών, εκτιμώντας προφανώς ότι η απουσία μου στο εξωτερικό θα την βοηθήσει να υλοποιήσει ανελέγκτως  τις παρανομίες που από καιρό σχεδίαζε».

 

Ακολούθησε απάντηση της ΕΠΟ:

«Μόνο ως στυγνή πρόκληση προς τη νοημοσύνη κάθε ανθρώπου μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα, ο συνολικός αριθμός όσων έχουν προηγηθεί δεν μπορεί πλέον να υπολογιστεί, ωμή παρέμβαση του κ. Σταύρου Κοντονή στα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει την ετσιθελική παρέμβαση σε δεύτερη, αν όχι πρώτη, φύση του και σε καθημερινή, σχεδόν, βάση  προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να καταστρατηγήσει την ανεξαρτησία των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου, παραβιάζοντας τη ρήτρα που το ελληνικό κράτος έχει συνυπογράψει με τους διεθνείς φορείς, έρχεται άλλη μια φορά σήμερα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα να επιχειρήσει για πολλοστή φορά να κάνει… το δικό του επειδή έτσι γουστάρει.

Στηριζόμενος στους… φιλιππικούς και τις παροτρύνσεις του κάθε… Ιούλιου Καίσαρα που έχουν μαζευτεί στην αυλή του, των οποίων εξακολουθεί να ενστερνίζεται τις συμβουλές αν και έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι μόνο κακές υπηρεσίες του προσφέρουν και τον οδηγούν σε αδιέξοδα, κάνει ξανά το άσπρο-μαύρο, νομίζοντας ότι μπορεί να ξεγελάσει έστω και έναν άνθρωπο.

Αγνοούν ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του, ηθελημένα, αυτό που η ίδια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, την οποία επικαλείται στην ανακοίνωσή του, του υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο νόμος που δημιούργησε είναι αντισυνταγματικός και χρίζει διόρθωσης. Γεγονός που είχε επισημανθεί από την ΕΠΟ από την πρώτη στιγμή και πολύ πριν από την ψήφισή του.

Αγνοούν ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του, ηθελημένα, πως όλες οι αποφάσεις της ΕΠΟ σε ό,τι αφορά το θέμα συγκρότησης των δικαστικών οργάνων είναι νόμιμες και βασίζονται σε όσα αναφέρουν το καταστατικό και οι κανονισμοί της. Τα περί παρεμβάσεων της ΕΠΟ στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου προκαλούν θυμηδία. Προ(σ)καλείται μάλιστα ο κ. Κοντονής, ή οποιοσδήποτε άλλος, αν έχουν έστω και την παραμικρή απόδειξη περί του αντιθέτου να την καταθέσουν δημοσίως. Μάλλον αδίκως, όμως,  θα αναμένουμε.

Αγνοούν ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του, ηθελημένα, πως όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας και του μοντέλου που θα εφαρμοστεί υπάρχει πλήρης συμφωνία με τη Super League και οι διαδικασίες όπως προβλέπονται στη συμφωνία αυτή έχουν δρομολογηθεί, σύμφωνα και με τη σημερινή και τελευταία επιστολή του προέδρου αυτής κ. Στράτου προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Αγνοούν ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του, ηθελημένα, πως η ΕΠΟ ήταν, είναι και θα είναι η μία και μοναδική ποδοσφαιρική αρχή στη χώρα -όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις FIFA & UEFA που έχει συνάψει και οφείλει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα-  στη δικαιοδοσία της οποίας είναι η διαιτησία. Αν ο κ. Κοντονής επιθυμεί να συμμετέχει στα της διαιτησίας μπορεί να θέσει εαυτόν στη διάθεση της ΚΕΔ/ΕΠΟ και να συμπεριληφθεί στη σύνθεσή της μελλοντικά.

Γέλωτα προκαλεί να ομιλεί για νομιμότητα ο κ. Κοντονής. Αυτός που σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο την καταστρατηγεί. Άλλωστε, αυτό του έχει επισημανθεί πρόσφατα και εγγράφως από τους διεθνείς φορείς, FIFA & UEFA, σε ό,τι αφορά την κρατική  παρεμβατικότητα στην ανεξαρτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τα περί διαπλοκής, διαφθοράς, εκβιασμών, διευθυντηρίων κλπ., απλώς να υπενθυμίσουμε στον κ. Κοντονή ότι, όπως του επισημάνθηκε σε προγενέστερη ανακοίνωσή μας, θα κληθεί να αποδείξει τους ευτελείς ισχυρισμούς του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Προφανώς ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του νομίζουν ότι επειδή έτσι γουστάρουν μπορούν να κουνούν άνευ επιπτώσεων το δάχτυλό τους σε όποιον δεν τους είναι αρεστός όποτε τους κάνει κέφι. Ε, αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, σε αντίθεση με ό,τι νομίζει ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές του, όπου οι ευθύνες σε όσους εκτρέπονται και επιχειρούν πραξικοπήματα υπό τον μανδύα της δήθεν εξυγίανσης αποδίδονται.

Όσον κι αν επιχειρούν για το αντίθετο ο κ. Κοντονής και οι συμβουλάτορές, η ΕΠΟ δεν θα κουραστεί να τους υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει στιγμή να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα και να αντιμάχεται κάθε προσπάθεια κρατικής παρεμβατικότητας, που έχει ως στόχο την άλωση και τον έλεγχό του από ανθρώπους εκτός του αθλήματος».

 

Το σχόλιο που έγινε από το περιβάλλον του Υπουργείου για την τοποθέτηση της ΕΠΟ ήταν:

«Το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στυγνή πρόκληση προς την νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι η κενή περιεχομένου ανακοίνωση, 631 λέξεων, της ΕΠΟ, η οποία με αυτό τον φτηνό τρόπο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μείζον θέμα της παραπομπής για κακούργημα έξι μελών του ΔΣ της για απιστία ύψους 29 εκατ. Ευρώ».

Μέσα στο γενικό… χαμό η ΕΠΟ ανακοίνωσε τους πίνακες διαιτησίας και ο χαμός έγινε μεγαλύτερος, από τις αντιδράσεις για «κόψιμο» διαιτητών που προέρχονται από Ενώσεις της αντιπολίτευσης και προώθηση «ημετέρων». ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι δεν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα».

 

Ταυτόχρονα υπήρξε και ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για τις αυθαιρεσίες της ΕΠΟ:
«Στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Π.Ο. με ημερομηνία 4-8-2016 δημοσιεύεται ανακοίνωση με τίτλο «Απάντηση Προέδρου Ε.Π.Ο. σε επιστολή Υφυπουργού Αθλητισμού». Στην ανακοίνωση γίνεται ανοίκεια αναφορά σε συγκεκριμένους Δικαστές που έχουν επιλεγεί για την συγκρότηση των δικαιοδοτικών και πειθαρχικών οργάνων καθώς και κριτική της Ομοσπονδίας στον τρόπο τέλεσης των καθηκόντων τους. Επίσης η Ομοσπονδία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προέβη στην αμοιβαία μετακίνηση δικαστικών λειτουργών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στα διάφορα όργανα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κάνει τις εξής επισημάνσεις: Συμμερίζεται απόλυτα τις επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 5 ν. 4326/2015 «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», όπως διατυπώθηκαν στην υπ’ αριθμό 3/2015 Διοικητική Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορούν στο επιτρεπτό ορισμού από μη δικαστικά όργανα (όπως η Ε.Π.Ο.) εν ενεργεία τακτικών δικαστικών λειτουργών ως μελών δικαιοδοτικών – πειθαρχικών οργάνων. Η αντικατάσταση και μετακίνηση ωστόσο δικαστικών λειτουργών από τα παραπάνω μη δικαστικά όργανα, ανάλογα με το εάν αυτά κρίνουν ότι εξυπηρετούνται έτσι καλύτερα οι υποθέσεις τους, ξεπερνάει κατά πολύ τις παραπάνω ενστάσεις και επιφυλάξεις μας και αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας. Ήδη μας έχει κοινοποιηθεί η από 8-8-2016 επιστολή του Προϊσταμένου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκφράζει όμοιες απόψεις.

Ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αρθούν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που δημιουργεί η πιο πάνω διάταξη του ν. 4326/2015.

Καλούμε τους συναδέλφους που υπηρετούν στα παραπάνω όργανα να μην δεχθούν καμία μεταβολή ή μετακίνηση από τις ορισθείσες αρχικά θέσεις τους, τη στιγμή μάλιστα που ο ν. 4326/2015 δεν προβλέπει καμία διαδικασία αντικατάστασης ή εσωτερικής μετακίνησης των συγκροτούντων τα δικαιοδοτικά – πειθαρχικά όργανα εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών».

 

Χθες έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου υπέβαλλε πρόταση παραπομπής σε δίκη με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, για την υπόθεση της “κάρτας υγείας” ύψους 29 εκ. ευρώ. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως και έτσι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης παραπέμπεται σε δίκη! Μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Τοπολιάτη, τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Γιώργο Καραμελίδη, τον β’ αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μαζαράκη, το μέλος της Football League Σπύρο Καλογιάννη και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ Γιάννη Οικονομίδη και Νίκος Προύντζο.

Από την πλευρά τους οι έξι υποστηρίζουν ότι θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, επιδιώκοντας προφανώς την καθυστέρηση που θα τους δώσει το δικαίωμα να είναι παρόντες στις εκλογές της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ