«Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»!

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο άκουγαν όλοι τις εξαγγελίες και τις πρώτες σκέψεις του τότε νέου Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, είχαν μία ελπίδα πως κάτι θα άλλαζε. Πλέον όχι μόνο φαίνεται πως αυτές είναι φρούδες, αλλά η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του ποδοσφαίρου «νομιμοποιεί την ανομία».

Οι νέες σκέψεις της για αναβολή του πρωταθλήματος, μη διεξαγωγή αγώνων ή τέλεσή τους κεκλεισμένων των θυρών είναι αποφάσεις-πρωτοβουλίες ανθρώπων που δείχνουν ότι είναι σε πανικό και χωρίς κανένα σχέδιο πρόληψης ή καταστολής φαινομένων βίας ή διαφθοράς. Τι σκέφτεται και κάνει λοιπόν ο Υφυπουργός; Ότι επειδή κάποιοι παρανομούν με τον Α ή Β τρόπο, τότε θα τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο. Σαν το γνωστό ρητό, «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»! Είναι σαν να παραδέχεται δημόσια ότι δεν μπορεί να επιβληθεί η τάξη, ηθική και μη, άρα βάζουμε «λουκέτο». Ας πει κάποιος στον κύριο Κοντονή πως παίρνει πολλές χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού ώστε να επιβάλλει το νόμο στον αθλητισμό. Οχι να κατασκευάσει πύραυλο για να πάμε στο φεγγάρι ή να βρει κάποιο φάρμακο. Το αυτονόητο θέλουμε να κάνει. Αλλά εκείνος επειδή δεν μπορεί να το πράξει, καταργεί το πρωτάθλημα. Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια που έχει και το ρήμα «παραιτούμαι». Αλλά η καρέκλα είναι πολύ γλυκειά. Με τη δική του λογική, αν ήταν στο Υπουργείο Εμπορίου θα είχε κλείσει όλα τα βενζινάδικα αφού ορισμένα νοθεύουν τα καύσιμα, ενώ ως επικεφαλής του Υγείας θα είχε απαγορεύσει όλα τα ιατρεία, καθώς πολλοί γιατροί έχουν πάρει «φακελάκι».

Όταν όμως πιάνουν έναν πολιτικό να κλέβει – όποτε φιλοτιμούνται να το κάνουν – άπαντες βουλευτές και άλλοι παρατρεχάμενοί τους, μας μεταφέρουν με κατηγορηματικό ύφος πως «όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι. Μην τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι». Τώρα όμως οι ίδιοι «τσουβαλιάζουν» όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Γιατί να τη «πληρώσει» ο Παναιτωλικός επειδή κάποιοι μπαίνουν και τα σπάνε σε ένα γήπεδο; Γιατί να τη «πληρώσει» ο Παναιτωλικός επειδή εδώ και χρόνια η δικαιοσύνη… πετά χαρταετό και δεν προχωρά στην εκδίκαση όλων των υποθέσεων του ποδοσφαίρου που έχουν οδηγηθεί σε αυτή; Γιατί να την «πληρώσει» ο Παναιτωλικός επειδή ορισμένοι μιλούν με πακιστανικά και κανείς δεν ξέρει τι άλλα τηλέφωνα; Και αυτό δεν αφορά μόνο τα «καναρίνια», αλλά όλες τις ομάδες που είναι ή θα αποδειχθούν από τη δικαιοσύνη ως αθώες. Αλλά είπαμε «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Για αυτό είναι διπρόσωποι όλοι οι πολιτικοί. Όταν κάτι αφορά το «σινάφι» τους, τους βλέπεις όλους μαζί μία γροθιά να υπερασπιστούν τον χώρο τους ως άλλοι «εργατοπατέρες». Στα υπόλοιπα… ούτε που τους νοιάζει. Που είναι οι βουλευτές του νομού να ζητήσουν έστω με μία ερώτησή τους στη Βουλή γιατί ο φίλαθλος του Παναιτωλικού – και ο κάθε άλλος φίλαθλος που η ομάδα του δεν είναι μπλεγμένη πουθενά – να στερηθεί το γήπεδό του; Που είναι να προστατεύσουν τις επενδύσεις που έχουν γίνει λόγω της ομάδας στη περιοχή; Λογικά στο καφενείο της Βουλής να συζητούν για το αν το αμάξι που πήραν μέσω των προνομίων τους είναι δίλιτρο, τρίλιτρο, κάνει καφέ ή παστίτσιο.

Θα πει κάποιος και εύλογα πως εδώ η χώρα διαλύεται, έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία, τρία μνημόνια και εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο και εσύ ασχολείσαι με τη μπάλα; Σωστό. Αλλά το ότι ακούμε μπαρούφες και βιώνουμε άχρηστες-άστοχες αποφάσεις για κάτι όπως το ποδόσφαιρο που δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά ψυχαγωγία, μας κάνει να τρέμουμε πώς σκέφτονται τόσο αυτοί που μας κυβερνάνε, όσο βέβαια και οι άλλοι που περιμένουν να πάρουν τη σκυτάλη, αλλά ποτέ δεν πάνε κόντρα στα «άγνωστα» – όπως οι ίδιοι τα λένε – συμφέροντα.Λες και θέλουν τον αστυνόμο Μπέκα να τα ανακαλύψουν…Και μετά όλοι μας αναρωτιόμαστε πώς φτάσαμε ως εδώ…

Υ.Γ. Ορισμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα επί εποχής Κοντονή. 1) Στο playstation με παίκτες από τα εφηβικά των ομάδων που ξέρουν τα τζόιστικ. 2) Στο football manager με παίκτες που έχουν ξεπεράσει τις 1.000 ώρες παιχνιδιού στον υπολογιστή, ώστε να αντιλαμβάνονται πως λειτουργεί το παιχνίδι. 3)Σε 8Χ8 όπου θα αγωνίζονται παλαίμαχοι και κεκλεισμένων, γιατί οι ιδιοκτήτες κυλικείων είναι ύποπτοι για χουλιγκανισμό. 4) Να γίνονται τουρνουά μεταξύ δημοτικών σχολείων νομών και όποιο πρωτεύει να συμμετάσχει στο αντίστοιχο πανελλαδικό. Διαιτητές θα είναι γυμναστές από άλλα δημοτικά, ενώ τα παιχνίδια θα παρακολουθούν μέχρι μαθητές 3ης γυμνασίου και μανάδες. Οι πατεράδες θα απαγορεύονται επειδή στα νιάτα τους έστω μία φορά όλοι θα έχουν περάσει από κάποιο γήπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ